Skocz do zawartości

Robson691

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Robson691 w dniu 21 Maja

Użytkownicy przyznają Robson691 punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Lubawka

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Robson691

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

3

Reputacja

  1. Zgadza się Arkadiusz, dlatego zapytałem o konkrety - Solanka, czy peklosól ( wytrzymałość nawet do pół roku ) ???
  2. Dzięki za wiadomość🙂 Mam pytanie. Ja wędziłem standardowo, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Też pakowałem część serków próżniowo. Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum 6 °???? Dodam tylko, że solanka była na samej soli kamiennej Kłodowskiej bez peklosoli. Nie było to peklowanie. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉
  3. Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . Chudziak, dziękuję za komentarz.🙂 Co do solanki, ta wyszła bliska ideału, ale solanka 7% też była u mnie w głowie przed wędzeniem. Myślę że kolejnym razem spróbuję solankę 7 % , wtedy będę miał porównanie co lepiej mi posmakowało.
  4. Chyba masz rację🙂👍 Dzięki za wskazówkę. Przy kolejnym wędzeniu tak zrobię.
  5. Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀 W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz?
  6. Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉 Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio" Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4 12 serków - 1 sztuka = 250 g Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min. 4° / 6° max Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz Przyprawy: 1 wersja: 4 serki: skład --- >>> Papryka słodka - 4 łyżeczki Papryka ostra - 1 łyżeczka Papryka wędzona - 2 łyżeczki Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Majeranek - 2 łyżeczki Czarnuszka - 2 łyżeczki 2 wersja: 4 serki: skład --- >>> Czosnek niedźwiedzi 3 wersja: 4 serki: skład --- >> bez przypraw Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max. Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min. PODSUMOWANIE: Efekt finalny wyszedł takowy: Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało. Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka, lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂 Pozdrawiam: Robson691
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.