Moja Mama często gotowała nadziewaną szyjkę z kaczki
Nadziewana szyja kacza
Składniki:
- skóra z kaczej szyjki w całości,
- wątróbka z kaczki,
- tłuszcz z kaczki -1 łyżka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Przyprawy i materiały pomocnicze
- sól, pieprz - do smaku,
- nici do zszycia szyjki.
Opis technologiczny:
Przygotować farsz: wątróbkę i tłuszcz drobno pokroić, wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną natkę z pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórkę, wcześniej zszytą z jednej strony. Farsz nie powinien być zbyt zwięzły i nie należy ciasno napełniać szyjki, gdyż pęcznieje przy gotowaniu- po napełnieniu zszyć drugi koniec. Tak przygotowaną szyjkę ugotować w rosole, podczas gotowania przekłuć szyjkę widelcem aby nie popękała, ugotowana szyjkę podsmażyć na rumiano na patelni. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.
Przepis własny /-/ Tedi.