Skocz do zawartości

rr97

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Rzeszów

Osiągnięcia rr97

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. rr97

    Podziękowanie

    Witam, Wszystkim bardzo dziekuję za życzenia urodzinowe, jest mi bardzo miło, :smile: :smile: :smile: pozdrawiam
  2. rr97

    Zapal świecę

    [*] [*] [*]
  3. Witam, Dla mnie z kolei duża temp. w wędzarni to poważny problem (mała odległość między paleniskiem a "komorą dymową"). Po paru dobrze przypieczonych (spalonych) wędzeniach rozwiązałem go: 1. przede wszystkim zainstalowałem termometr w wędzarni, bardzo ważna rzecz, ale przeze mnie dawniej bagatelizowana :smile: 2. w związku z tym, że nie mam regulacji ciągu, zacząłem stosować krótkie polana (10-12 cm) zmniejszył się sam płomień i jego długość pod płytą kuchni . 3. no i pomogło - reguluję temp. jak chcę od 30 - 120 i więcej st. C Ps. taką "technikę" muszę stosować, ponieważ moja wędzarnia to zwykła kuchnia, gdzie rolę komory dymowej spełnia powiększony piekarnik, Jednorazowo można uwędzić ok. 5 kg. :mellow:
  4. witam, JESTEM TEGO SAMEGO ZDANIA - należy zunifikować !!!
  5. rr97

    Przywitanie

    niech się spełnią wszystkie życzenia, dla Radio Katowice także :lol:
  6. rr97

    Przywitanie

    Witam :smile: , Dzięki za miniwykłady z informatyki. Czerwienię się z niewiedzy :blush: Pozdrawiam Ryszard
  7. rr97

    Przywitanie

    Cieszę się Mariuszu, Ja także jestem miłośnikiem zwierząt. Ja i cała moja rodzina. Moja suczka to 11-to misięczna Amstaff'ka - nie mylić z Pitbull'em. Jest bardzo łagodna. W domu wszyscy za nią szalejemy. Śpi oczywiście z nami. Lubi ze mną wędzić :wink: Pozdrawiam Ryszard
  8. rr97

    Przywitanie

    Oli, co nazywasz OS'em. Chyba nie chodzi o "odcinek specjalny" (rajdy samochodowe) :question: :wink: Pozdrawiam serdecznie Ryszard :smile:
  9. rr97

    Przywitanie

    Witaj Mariusz, Cieszę się, że przy okazji zajmujesz się kotkami. Mi przy wędzeniu towarzyszy z kolei pies a właściwie suczka. Czyli też jestem pod kontrolą. Pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się, że jesteś z nami. :grin: Ryszard :smile:
  10. rr97

    Peklowanie

    Witam, Dziadku, ja zawsze daję cukier do mieszanek peklujących - bez względu na porę roku. I na prawdę nie patrzę czy to jest luty, czy czerwiec. Poza tym ja krótko pekluję - od 2 do 4 dni. Potem po uwędzeniu jeszcze szybciej zjadamy. :smile: Powiem tak: trzymam się Twoich wskazówek, które są jakby zbieżne z procedurą używaną jeszcze przez mojego Tatę. Tata np. saletry nigdy nie dawał (ze względu na moją Mamę), natomiast cukier zawsze - raz więcej raz mniej, ale zawsze. Ja ostatnio używam peklosoli, co jakby jest także zbieżne z Twoją filozofią, z tym, że daję jej o połowę mniej, lub o 1/3 mniej. Pozdrawiam serdecznie: Ryszard :smile: :smile: :smile: Ps. Za Twoją radą (za co dzięki) kupiłem w aptece strzykawę 100 ml za jedyne 3,50 PLN :lol: :lol: :lol:
  11. rr97

    Przywitanie

    Witam Józek, Józek bardzo miło się czyta Twoje posty. Są i przyjemne w czytaniu i zarazem merytoryczne, oraz jak Dziadek zauważył - bardzo wyważone. Cechuje Twoje posty także skromność, może lepszym określeniem było by - brak zarozumiałości. A to rzadka dziś cecha. Co zaś tyczy się cukru, to ja bez względu na porę roku, zawsze go daję. I z powodu własnoręcznie robionych wędlin jeszcze nie zachorowałem. Dodam już na koniec z uporem maniaka, że cukier do mojego peklowania dodaję w postaci miodu! Pozdrawiam serdecznie Ryszard Ps. Józek fajnie, że jesteś :smile: :smile: :smile: :smile: :smile:
  12. Witam, Bartku proponuję odwiedzić stronę www.dobry-dom.pl i zakładkę "altany ogrodowe z grillem i wędzarnią" - jest tam dużo dobrych oraz fachowych porad :smile: pozdrawiam
  13. Zawsze możesz na mnie liczyć :smile:
  14. Witam, pszeszedłem cały etap budowy wędzarni ( jest na stronce jako "kombajn rr97") i w puktach przedstawię najważniejsze zasady (bardzo poglądowo). Na szczegóły mogę również odpowiadać w tej zakładce lub w nowym temacie :smile: 1. Należy stosować odpowiednie materiały w zależności od przeznaczenia. Wszystkie materiały przez Was wymienione mogą być zastosowane: - cegłę szamotową tam gdzie będą występować żar i płomienie czyli duże temp. - cegłę pełną tam gdzie niskie temp. np. komin - cegłę klinkierową do wykończenia (w celach estetycznych) - kostkę brukową na wszelkie posadzki, komunikacje itp. :grin: 2. Jeżeli ktoś nigdy nie miał do czynienia z budownictwem, to najlepiej niech się skontaktuje z fachowcem budowlanym (usługa jest nie droga tzn. w zależności od wielkości inwestycji) :sad: 3. Można także wejść na stronę: www.dobry-dom.pl w zakładkę "altany ogrodowe z grillem i wędzarnią" i w skorzystać z porad tam zawartych (to jednak teoria) :???: Pozdrawiam serdecznie rr97 (rysiu-misiu) ps. Swoją altanę z wędzarnią zrobiłem w całości sam jako amator, korzystając z porad fachowców, po przez podpatrywanie, a także po przez experymentowanie (budowałem ją równo rok). Dlatego w wielu sprawach (problemach) mogę pomóc, jako że sam przez te wszystkie problemy przechodziłem :grin: i dzięki temu możecie uniknąć problemów w które ja się wkopałem :sad:
  15. Właśnie jestem po przeglądzie filmiku z płytki dobry-dom. Można dużo skorzystać z uwag zawartych w tym instruktażu. Filmik trwa ponad 0,5 godz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.