Skocz do zawartości

dleszek

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://leszek.org.pl

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Koszalin

Osiągnięcia dleszek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Do tych wszystkich smakowitości przydałby się chlebek. Piekę od ponad roku chleb tak co dwa trzy dni więc podzielę się moim przpisem Chleb Przepis na dwa chleby w foremkach wąskich (ok.10cm) a wysokich. PRODUKTY 1). 1,5 kg mąki pszennej marki 650 2). 10 dkg drożdży 3). łyżka stołowa czubata soli kłodawskiej 4). szczypta kminku mielonego i dwie szczypty kminku całego 5). dwie łyżki stołowe otrąb pszennych 6). ciepła woda Dodaje również jeżeli mam zarodki pszenne lub otręby owsiane Dodatki, aby zrobić jeden chleb zwykły, a drugi z dodatkami -- 20 dkg słonecznika łuskanego przysmażnego na złoty kolor na odrobinie oleju albo --20 dkg orzechów włoskich łuskanych rozdrobnionych -- dwie średnie cebule pokrojone w kostkę obsmażone na lekko złoty kolor na odrobinie oleju PROCES --- drożdże podrobnić do naczynia, dodać dwie łyżki mąki i tyle ciepłej wody aby po rozmieszaniu było jak gęsta śmietana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przynajmniej aby zwiększyło objętość dwukrotnie)-około 20 min --- w miedzyczasie wsypać do miski mąkę, sól, otręby i kminek i rozmieszać dobrze wszystko na sucho. --- jak drożdże wyrosną dodać do wymieszanej mąki i dodać wody, wyrabiać ciasto około 10 minut a wody dodać tyle aby ciasto odchodziło od ręki ( im więcej wody tym chleb będzie „rzadszy” a jeżeli więcej to będzie „gęściejszy”). --- po wyrobieniu, miskę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 do 2 godzin) --- jak ciasto będzie wyrastało można obsmażyć słonecznik lub cebulę lub podrobnić orzechy oraz wysmarować olejem formy. --- gdy ciasto wyrośnie obsypać ręce i wierzch ciasta mąką ( aby się nie lepiło ) wysypać trochę mąki na stół lub stolnicę ---podzielić ciasto w misce na połowy, wyjąć jedną połowę i wyrabiać na stole lub stolnicy około 2 minut, po wyrobieniu włożyć do formy równomiernie, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut) --- do miski z drugą połową ciasta wsypać dodatki (słonecznik lub orzechy) wymieszać z ciastem, wyłożyć na stolnicę lub stół i wyrabiać jeszcze około 2 minut i włożyć równomiernie do formy, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut) --- przygotowć piekarnik tak aby po wyrośnięciu ciasta ( 30-40 minut) miał temperaturę około 250 stopni celsjusza --- po wyrośnięciu ciasta a przed włożeniem do piekarnika można posmarować ciasto wodą lub białkiem --- jeżeli piekarnik jest gazowy należy na spód piekarnika postawić naczynie z wodą a jeżeli piekarnik elektryczny to nie trzeba dawać wody --- włożyć ciasto do gorącego piekarnika i piec około 1 godziny --- po upieczeniu można posmarować chleb odrobiną wody SMACZNEGO
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.