Skocz do zawartości

kanu2

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Polska
  • Zainteresowania
    wędkarstwo

Osiągnięcia kanu2

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A co z temperaturą peklowania ? Peklosól pomimo 2 tygodni nie doszła do rdzenia tych szynek. W lodówce będzie tylko 1-2 stopni powyżej zera. W piwnicy (stoją piece) będę miał pewnie ok. 10 stopni. Gdzie lepiej trzymać peklowane mięso ? Pozdrawiam Jacek
  2. Witam Maxell- napisałeś, że jedną z przyczyn może być zbyt niska temp peklowania. Ja peklowałem przez prawie 2 tygodnie (wędziłem na zimno) w lodówce. Kawałki mięsa ok.1-1,5 kg. W środku jest mało słone. Wydaje się przez to surowe po uwędzeniu. Być może to zbyt niska temp ? Ponadto wyszło mi kwaśne :x W czasie ędzenia była naprawdę mała temp. dymu i w czsie jednego z ędzeń zuważyłem, że skropliła się woda na mięsie. W powietrzu była masa wilgoci. Padał topniejący śnieg. Może nie można w takie dni wędzić ?....
  3. Mięso mam już zapeklowane. Jutro mijają 2 tygodnie (zrobione zgodnie z procedurą). W Sylwestra chcę zacząć wędzenie. Co z dymem ? Może być bardzo gęsty czy raczej rzadki ? Chciałbym uzyskać produkt ...ciągnący się (takie ma życzenie moja małżonka :P . Coś takiego aby miało konsystencję podobną do polędwiczki robionej ze schabu (swoją drogą przepis na nią jest prosty a produkt smakowo wyśmienity). Ostatnie- mam trociny dębowe. Zrobić na tym czy raczej użyć drewna z olchy ? Jacek
  4. Chciałbym aby mi ktoś szczegółowo wyjaśnił co oznacza tzw długie (2 tyg) wędzenie. Ile czasu dziennie? Może jakieś odstępy czasowe ? Jak długie pojedyńcze wędzenie ? Jaka może być górna temperatura dymu ? Przepraszam- bo być może jest o tym na forum, tylkjo ja nie potrafię znaleźć :blush: Jacek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.