Popełniłem murowaną wędzarnię i właśnie w niej wędzę. Wygląda ona tak (jeszcze nie miałem kiedy wyczyścić fug itp, za co przepraszam :blush:
Wymurowana z cegły klinkierowej na podmurówce, którą zrobiłem do poprzedniej, drewnianej wędzarni (kształt był podobny), poszła z dymem w zeszłym roku.
Przykryta daszkiem na konstrukcji drewnianej, pokrycie z papy.
http://www.fotoszok.pl/upload/837b96a6.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/81361939.jpg
W podmurówce z lewej strony dochodzi do wędzarni od dołu wymurowany kanał, w którym "leci" od paleniska rura stalowa fi 200 (wchodzi do wędzarni od dołu, jest przykryty prowizorycznym deflektorem z płytek), kanał jest przykryty płytami chodnikowymi. Nad kanałem jest zrobiony schowek na drewno.
Komora wędzarnicza na wysokości końca podmurówki a zrobioną z płytek ceramicznych na stalowych szynach podłogę, łatwiej utrzymać ją w czystości. Sufit komory jest płytą betonową, przechodzi przez niego komin ceramiczny 200x200, od spodu jest zrobiony do niego szyber (reguluje się go srebrnym kółkiem, które widać po prawej górnej stronie wędzarni).
http://www.fotoszok.pl/upload/10df2f2f.jpg
Palenisko wyłożone szamotką, oddalone od wędzarni o jakieś 2,5 metra, drzwiczki stalowe.
http://www.fotoszok.pl/upload/0b7938e6.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/4c149aba.jpg
No i właśnie się w tym wszystkim osusza trochę mięska Niewielka część z tego jest moja :thumbsup: Reszta dla kolegów z pracy.