Skocz do zawartości

maxkonin

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia maxkonin

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witajcie Rurka dymowa i powietrzna są przyspawane czy na wcisk bo widziałem oda rozwiązania a Wy jak polecacie - Wady , zaety Podpowiedźcie Pozdrawiam
  2. Odkąd przyjazne znaczy zdrowe? W drewnie są żywice (pewnie nie są zbyt smaczne i zdrowe - po spożyciu). Drewno dębowe i bukowe jest silnie rakotwórcze – wie to każdy dobry stolarz i zakłada maskę przy obróbce tego drewna, co nie oznacza że do wędzenia się nie nadaje. Piszecie że chemia, że ekologia, zdrowa żywność itp. – wszystko co nas otacza jest chemią, składa się z tych samych pierwiastków jakie odkryto. Jedne mniej, a inne bardziej szkodliwe – wszystko zależy od dawki –nawet tlenu nie możemy wdychać zbyt dużo bo jest zabójczy. Po prostu umiaru we wszystkim nam trzeba. Przypomina mi to dyskusję z innego forum - czy lepiej w miedzi czy KO Chemikiem nie jestem, ale podejrzewam że w dymie wędzarniczym jest też dużo substancji szkodliwych dla zdrowia (podobnych do tych z palonego tytoniu) i wnikają one do wędzonek w większym lub mniejszym stopniu. Kwestia proporcji. Na pewno nie jest miłym wdychanie dymu znad wędzarni (ani zdrowym). Z żywicy zrezygnowałem, bo wolę dmuchać na zimne (czytaj nie jestem pewny jej wpływu na wędzonki, a nikt w tym temacie nie napisał jakie może to mieć konsekwencje na zdrowie i wpływ na wędzonki – poza tym że to chemia i szkodliwe itp.) Strona ta bardzo mi pomaga w zrozumieniu i nauce tylko trzeba wszystko traktować z umiarem – takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
  3. tak też zrobię o efektach poinformuję dzięki za uwagi pozdrawiam Amen
  4. witajcie właśnie wykładam surowym drewnem wewnątrz przepalę parę razy bez wkładu i mam nadzieję że będzie dobrze ( o efektach dam znać ) o żywicy zapominam w kontekście wędzarni pozdrawiam wszystkich
  5. wkleję parę zdjęć z mojej budowy na zewnątrz stoi grill a nakładka do wędzenia będzie dokładana tylko do wędzenia na zdjęciach widać że nie jest wysmarowana żywicą!!! wszystko jest jeszcze w trakcie budowy więc końcowy wygląd będzie troszkę inny na blat chcę dać kamień naturalny, ścianki jeszcze obłożę płytkami klinkierowymi i malowanie w skrzynkę wędzarni włożę wanienkę na skropliny a pod kominem "lejek" na skropliny budowa jako gril spisuje się wyśmienicie i mam nadzieję że wędzić też będzie dobrze pozdrawiam wszystkich http://img229.imageshack.us/img229/4863/img0057qo6.th.jpg http://img220.imageshack.us/img220/3107/img0058hh5.th.jpg http://img220.imageshack.us/img220/1180/img0060uy2.th.jpg http://img215.imageshack.us/img215/6519/img0062by7.th.jpg http://img222.imageshack.us/img222/751/img0066jl6.th.jpg
  6. wyłożę deskami lub sklejką na nikogo się nie obrażam tylko próbuję wyciągać wnioski z odpowiedzi i z innych archiwalnych wypowiedzi użytkowników forum pozdrawiam dzięki Pedro za dobre słowo mam modrzewiowe deski 2 cm gr z boazerii tylko leniwy lub za szybki wybrałem panele wyłożę modrzewiem (tylko muszę go oczyścić) takie jest moje postanowienie - dzięki waszym postom za co dzięki (błądzić każdy może jak i pytać)
  7. chytry nie jestem, a koncepcja takiej, a nie innej budowy wynikała z dostępnych środków finansowych i uwarunkowań (przerobienie grila na grilo-wędzarnie) i kurde chcę jak najszybciej spróbować swej roboty ... pozdrawiam
  8. panowie jeszcze nie wysmarowałem żywicą choć taki miałem zamiar ale mnie straszycie więc nie wiem co robić i myślę na głos co do żywicy to z tego co wiem 160 stopni nie ma wpływu na jej obojętność chemiczną (ale wolę dmuchać na zimne i nie wymaluję nią wędzarni) a jakie są wasze opinie na temat sklejki bo to łatwiej byłoby mi wykonać ścianki z tego materiału a spód i wierzch mam już ze sklejki jutro wstawię zdjęcia z mojej prowizorki pozdrawiam
  9. wędzarka jest na ukończeniu więc pomny waszych uwag chyba wysmaruję żywicą od środka i wyłożę czystym drewnem na żywicę, przepalę i miejmy nadzieję będzie OK jak nie to budowa od nowa rozumiem że sklejka jest OK? dzięki za uwagi pozdrawiam
  10. czyli dałem ciała może więc wyłożę drewnem od środka i będzie dobrze lecz jeśli wszystko jest takie szkodliwe to czy kleić czy inaczej łączyć? pozdrawiam
  11. witajcie jestem na etapie budowy wędzarni której szkielet jest ze sklejki 12 a ścianki z paneli podłogowych (nie mam na razie zdjęć) i moje pytanie czy od środka wędzarnie wymalować żywicą epoksydową która wytrzymuje ok 160 stopni i jest obojętna na różne czynniki ( nie wchodzi w reakcję z kwasami i zasadami) uszczelniłoby to wędzarnię i zabezpieczyło na lata czy ktoś robił coś takiego lub może doradzić i czy ma ktoś patent na uszczelnienie komory z otwieranym wierzchem pozdrawiam wszystkich
  12. witam nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc tylko pytałem nie wiem jakie ph byłoby dowodem na poprawianie wagi mięsa, nawet nie wiem jakie ph ma mięso "czyste" wiem że fosforany zmiękczają wodę i pewnie dzięki temu że napięcie powierzchniowe wody z fosforanami jest mniejsze nie wypływa ona z mięsa nie wiem czy po dodaniu fosforanów ph się zmienia - może jakiś chemik byłby łaskaw się wypowiedzieć - czy się zmieni i na ile i czy można to wykryć domowymi sposobami (taka była intencja mego postu) pomyślałem tylko że jeśli by tak było to ułatwiłoby to wielu osobą wybór odpowiedniego sklepu do robienia zakupów pozdrawiam
  13. witam do "nawadniania" mięsa używa się fosforanów i teraz pytanie czy fosforany powodują zmianę Ph mięsa ? bo jeśli tak to do sklepu z papierkiem lakmusowym i po kłopocie - wszystko wiadomo pozdrawiam
  14. Witam Szanownych Zadymiaczy jesienią rozpocząłem budowę grila na działce na podstawie kręgu betonowego fi 40 wys. 80 cm + płyta na górę ale po lekturze tej stronki przerobię go na grilo-wędzarnie w związku z tym mam pytanie -czy kanał dymowy z paleniska do wędzarni mający 3 m długości pozwoli na ciepłe i gorące wędzenie -kanał będzie ok. 10 cm pod ziemią - z czego najlepiej go wykonać i jak zabezpieczyć przed zapadnięciem w wyniku chodzenia po nim pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.