Skocz do zawartości

JoShiMa

Użytkownicy
  • Postów

    66
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia JoShiMa

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No właśnie. Co to są zbyt duże ilości?
  2. No ale oni twierdzą, ze: Wzięcie poprawki na te czynniki nie zmieniło w widoczny sposób wyników naszych analiz — twierdzi dr Jiang. Głównym podejrzanym nadal pozostaje więc wędzone mięso.
  3. Przeczytałam i się zamyśliłam: http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2330.html
  4. Podobnie jak ChefPaul zagłosowałam na Tak - ale z umiarem, mając na myśli wyłącznie saletrę i nitryt.
  5. A jednak. Tak mi się wydawało, ze coś takiego było... No chyba nie bardzo, skoro jednak mozna kupić sól bez jodu... Pewnie, ze pamiętam. Łeeech... Tak mi właśnie dzwoniło, że ta elektrownia miała coś wspólnego z jodem w soli.
  6. A ktoś mnie oświeci skąd się to jodowanie soli wzięło?
  7. A dlaczego by nie ?
  8. Wreszcie udało mi się w miejscowych delikatesach kupić 3 kg soli na której jak wół napisano NIE JODOWANA. Pani musiała zanurkować pod regały, żeby wydobyć tę sól, ale sie udało.
  9. Cholera... Poszłam do kuchni poczytać na opakowaniu. Niby nie jest jawnie napisane, że jodowana, ale notatka, że dodatek jodu nie wpływa na jakość przetworów. Teraz widzę, że na tym opakowaniu widać napis, że niejodowana A tak się cieszyłam, że tak łatwo udało mi się dostać...
  10. JoShiMa

    Gwara branzowa

    Skoro robię zdjęcia to jak moge na nich byc ? Ale ja też jestem na schwał spotkałam z określeniem chabanina świeżyzna (u męża świeżonka) - skwarki z mięsa usmażone tuż po uboju dudy - płuca książki - jedna z części wołowego żołądka spacerówki - świńskie nóżki
  11. JoShiMa

    Gwara branzowa

    Nie, bo to ja go wciągam w zadymianie
  12. Dziękuję. Oczywiście, że się nie przejmuję
  13. JoShiMa

    Gwara branzowa

    Mój mąż pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i u nich na wędzarnie mówią wędzok...
  14. Reasumując: Gryzienie w gardło może, ale nie musi być spowodowane niedostatecznym obsuszeniem wędliny. Może to być również wynikiem złego wędzenia... Jednocześnie złe obsuszenie może spowodować inne wady wędliny. Dziadku, dobrze to rozumiem ?
  15. Bez wątpienia. Ja tez widziałam. Ale ta jest moja pierwsza i tego sie będę trzymać
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.