Jednym słowem muszę zdecydować się na nakłucie mięska termometrem, nie ma rady.
Mam taki termometr:
taki pręt metalowy długości około 12 cm na jednym końcu zaostrzony na drugim taki zegarek z naniesioną podziałką, nie wiem czy będzie dobry do nakłucia ale myślę że się nada.
Maxell
jeżeli wyjmę mięso z wędzarki i dam do wrzątku to po jakim czasie dokonać pierwszego odczytu temperatury?
otworek po termometrze mam zakołkować, czy drewniany patyczek wystarczy?
co ile mam nakłuwać mięsko, w celu odczytania temperatury?
czy np, jeżeli dokonam pierwszego pomiaru i termometr wskaże 55 stopni C, a temperatura wody będzie 80 stopni to po ilu minutach nakłuć ponownie termometrem ?
nie chciał bym z tego mięska i patyczków zrobić jeża.
Przepraszam że zadaje tyle pytań, ale jestem na początku swojej wędzarniczej drogi i moja wiedza jest bardzo znikoma, napaliłem się na te pyszne szyneczki, wybaczcie że nie zadaje sobie trudu z opcji szukaj, ale uwierzcie mi że nie mam czasu, raptem jestem po 2 dni w domu, a pozostałą część czasu spędzam w leśnej głuszy, wiadomo budowa,
tak więc bardzo was proszę o zdradzenie rąbka wędzarniczych tajemnic