Witam kolegów mam zamiar zrobić swoją kiełbaskę pierwszy raz ,mam pytanko co sądzicie o tym przepisie ,czy warty uwagi na początek? 4 kg karkówki, 0,5 kg młodej wołowiny, 1 kg słoniny, 2 szklanki bulionu, 110 - 115 g soli 15 g saletry, 15 g pieprzu, 15 g. ziela angielskiego, 10 g papryki, 12 – 15 ząbków czosnku cienkie jelito. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą , saletrą , przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Napełniamy jelita, formując batony długości 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz., potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz. Dzięki za pomoc!