Skocz do zawartości

borys_sc

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia borys_sc

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. borys_sc

    Przywitanie

    nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg-
  2. borys_sc

    Przywitanie

    dzięki eszystkim za rady!! dzisiaj na targu dokupie 1kg wołowego i kg podgardla ps jak to jest z tymi jelitami?chodzi mi o kaliber-czy to jest średnica? kupiłem oprócz wieprzowych 28/32 też baranie 20/22 .Sprzedawczyni pokazała mi gotową kiełbasę ,mówiąc ,że "to taka grubość będzie"Jako ślusarz,wiem,że 32mm to grubość prawie jak rura calowa , a tekiełbasy były cieńsze.Podobnie z baranimi-kiełbaski będą (wg sprzedawczyni)"jak palec wskazujący"-to też nie jest 20mm.Po przyjściu do domu uciąłem kawałek i po namoczeniu i przelaniu olejem zrobiłwm próbe-na lejek 20mm nie wchodzą na 15mm tak.Dlaczego się mówi kal 20/22 albo 28/32 ,skoro to nie jest średnica w mm?A może to jest szerokość złożonego jelita ,tak jak w przypadku osłonek? i jescze sprawa przypraw: czytając średnie dawki przypraw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467 i post Marka z Bielska jest duża różnica.3,5 g pieprzu i 4g czosnku/kg kiełbasy wobec 1-2gpieprzu lub czosnku/kg
  3. borys_sc

    Przywitanie

    rzeczywiście,czytając opisy musi być fajna ta chłopska.Ale ja będę miał karczku tylko 2 kg-czy mogę dać te 2kg karczku+2kg łopatlo+2kg szynkówki i 2 kg boczku? wiem,że to odstępstwo od ,,chłopskiej" ale czy z takich proporcji można zrobić kiełbase? najwyżej ją nazwę ,,kiełbasa borysa"
  4. borys_sc

    Przywitanie

    Witam wszystkich b. serdecznie! Jestem Borys ,obecnie mieszkam w Sosnowcu. Stronka super,tylko brak czasu,żeby przeczytać całe forum W kuchni sobie radzę ,ale kiełbasy jeszcze nie robiłem,chociaż przy domu teściów jest wędzarka(teściowa szynki na święta zawsze robi) W sobotę dostanę ( ze wsi z świniobicia)zamówione po 2 kg karczku,łopatki,szynkówki i boczku.Chciałbym z tego(z całości) zrobić kiełbasę wędzoną ,ale za dużo tu przepisów a tak na serio to nie wiem na który sie zdecydować.Prosiłbym o jakąś (szczegółową)poradę pozdrawiam Borys
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.