dzięki eszystkim za rady!! dzisiaj na targu dokupie 1kg wołowego i kg podgardla ps jak to jest z tymi jelitami?chodzi mi o kaliber-czy to jest średnica? kupiłem oprócz wieprzowych 28/32 też baranie 20/22 .Sprzedawczyni pokazała mi gotową kiełbasę ,mówiąc ,że "to taka grubość będzie"Jako ślusarz,wiem,że 32mm to grubość prawie jak rura calowa , a tekiełbasy były cieńsze.Podobnie z baranimi-kiełbaski będą (wg sprzedawczyni)"jak palec wskazujący"-to też nie jest 20mm.Po przyjściu do domu uciąłem kawałek i po namoczeniu i przelaniu olejem zrobiłwm próbe-na lejek 20mm nie wchodzą na 15mm tak.Dlaczego się mówi kal 20/22 albo 28/32 ,skoro to nie jest średnica w mm?A może to jest szerokość złożonego jelita ,tak jak w przypadku osłonek? i jescze sprawa przypraw: czytając średnie dawki przypraw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467 i post Marka z Bielska jest duża różnica.3,5 g pieprzu i 4g czosnku/kg kiełbasy wobec 1-2gpieprzu lub czosnku/kg