Dzięki EAnna za miłe powitanie :wink:
Jak tylko będzie mleczko i coś uda się stworzyć - z checią się podzielę.
Ale teraz mam pytanko odnośnie obliczania cieżaru, jakim prasa działa na nasz ser w formie. W "Praktycznym serowarstwie" dostępnym na stronie, które z chęcią czytam (język, jakim jest napisana książka, poprawia mi bardzo dobrze humor) jest podany sposób na obliczanie obciążenia, ale tam chodzi o prasy, w których ciężar jest zawieszony na ramieniu (podana Prasa Schatzmanna, na tej zasadzie działa też prasa zbudowana przez Yachu4 - zdjęcia na tym forum). Mi chodzi o obliczenie cieżaru w prasie działającej w taki sposób, jak ta, której zdjecie dołączyłem. Czyli o ile przykręcić śrubkę, aby prasa zadziała odpowiednim ciężarem na ser, którego powierzchnię znamy??? Fizyka się kłania - właśnie przeglądam notatki z wykładów :tongue: i stwierdzam że chyba na nich nie uważałem :tongue: :tongue: :tongue: z góry dzięki za pomoc :smile: być może to już się gdzieś na tym forum pojawiło - jeżeli przeoczyłem to przepraszam za zawracanie głowy i proszę o link... :wink:
Zdjecie prasy:
http://img90.imageshack.us/img90/7586/cheesepressjm7.th.jpghttp://img90.imageshack.us/images/thpix.gif
Pozdrawiam,
Adam