Skocz do zawartości

adam1804

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Racibórz

Osiągnięcia adam1804

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. adam1804

    Przywitanie

    Witaj skupinbart! Forum sie rozrasta systematycznie, a zasiegiem obejmuje cały świat! Super! Jak juz ubijesz te dwie świnki to znaj czym prędzej co smacznego udało Ci sie smacznego zrobić... i znakami PL sie nie przejmuj... ja tez dopiero zaczynam przygode z wedlinydomowe... Pozdrowienia:) A jak na takie tradycyjne żywienie patrzą Irlandczycy? Jak na wariata? Bo ogólnie mieszkańcy zachodniej Europy z tego co obserwuję nie za bardzo "czuję tego blues`a"...
  2. adam1804

    Cottage Cheese

    No właśnie google tłumaczy jak tłumaczy... ale dobrze że to tu się znalazło :wink: ja w końcu chwilowo zaniechałem interesowania się cottage cheese... właśnie dojrzewa moj pierwszy ser (z 10L mleka powstał krąg o wadze 1,3kg, który najpierw kilka dni przebywał w temperaturze pokojowej a teraz lezy sobie w 12*C). Następny etap - oszczypki.
  3. adam1804

    Cottage Cheese

    Witam! Dziś jadłem na śniadanie "Cottage Cheese - serek wiejski" i zacząłem się zastanawiać, czy można taki zrobić w domu... to, że można to raczej oczywiste, ale jak :question: Może ktoś z was już robił ? Ja znalazłem przepis po angielsku: http://www.essortment.com/all/makecottageche_rloh.htm Właśnie go przekładam na nasz język - jak tłumaczenie będzie gotowe to wrzucę na forum. Być może gdzieś już na forum taki temat był poruszony, ale skorzystałem z opcji "Szukaj" i nie znalazłem. Założyłem nowy temat bo wrzucanie tego do tematu "A ser???" byłoby lekką przesadą... Tamten temat robi sie juz malo czytelny...
  4. adam1804

    A ser???

    No to póki co odpuszczę z tą prasą zakręcaną i zastosuje inne obciążenie... Przede wszystkim skupię się póki co na serach... bo będzie czym, ale nie będzie co prasować :tongue: :tongue: :tongue: Pozdrawiam :smile:
  5. adam1804

    A ser???

    Możliwe, że to ten film... http://pl.youtube.com/watch?v=7jBXanWG3eU&feature=related W każdym razie jest taka przykręcana prasa, przymocowana linijka i sugerowane obciążenie 10kg. Dołączyłem jako obrazek ów kadr z tego filmu. http://img231.imageshack.us/img231/8137/presssn4.th.jpghttp://img231.imageshack.us/images/thpix.gif Mimo, że logika wskazuje tak jak piszesz BA (ser się skurczy po wypłynięciu serwatki, a tłok prasy pozostanie na swoim miejscu i zmniejszy się siłą z jaką działa on na ser) to serek temu facetowi wyszedł nie najgorszy :tongue: Pozdrawiam.
  6. adam1804

    A ser???

    Też tak myślałem, ale kiedyś na youtube oglądałem film z robienia sera (po angielsku) i facet miał taka prasę, a do niej przyłączoną linijkę. Podawał konkretne obciążenie - i wychodziło na to, że uzyskiwał je w tej prasie.... no nic... trza się wziąc za konstrukcję takiej prasy jaką zrobił Yachu4 :???: Wielkie Dzięki :smile:
  7. adam1804

    A ser???

    Dzięki EAnna za miłe powitanie :wink: Jak tylko będzie mleczko i coś uda się stworzyć - z checią się podzielę. Ale teraz mam pytanko odnośnie obliczania cieżaru, jakim prasa działa na nasz ser w formie. W "Praktycznym serowarstwie" dostępnym na stronie, które z chęcią czytam (język, jakim jest napisana książka, poprawia mi bardzo dobrze humor) jest podany sposób na obliczanie obciążenia, ale tam chodzi o prasy, w których ciężar jest zawieszony na ramieniu (podana Prasa Schatzmanna, na tej zasadzie działa też prasa zbudowana przez Yachu4 - zdjęcia na tym forum). Mi chodzi o obliczenie cieżaru w prasie działającej w taki sposób, jak ta, której zdjecie dołączyłem. Czyli o ile przykręcić śrubkę, aby prasa zadziała odpowiednim ciężarem na ser, którego powierzchnię znamy??? Fizyka się kłania - właśnie przeglądam notatki z wykładów :tongue: i stwierdzam że chyba na nich nie uważałem :tongue: :tongue: :tongue: z góry dzięki za pomoc :smile: być może to już się gdzieś na tym forum pojawiło - jeżeli przeoczyłem to przepraszam za zawracanie głowy i proszę o link... :wink: Zdjecie prasy: http://img90.imageshack.us/img90/7586/cheesepressjm7.th.jpghttp://img90.imageshack.us/images/thpix.gif Pozdrawiam, Adam
  8. adam1804

    A ser???

    Chcialem powitać wszystkich domowych serowarów! Od jakiegoś czasu śledzę portal wedlinydomowe oraz to forum - mój zachwyt nie ma końca! Swoją przygodę z "tradycyjną kuchnią" postanowiłem rozpocząć od serów. Wczoraj przyszła podpuszczka (zakupiona na allegro od stanislaw32) zamówiłem już mleko w gospodarstwie ekologicznym (niedaleko Raciborza, w Gamowie, jest gospodarstwo ekologiczne sprzedające mleko do Danona... krówki pasą się na łączce... no i przy okazji dowiedziałem się, że Danone robi swoje produkty z mleka :tongue: ). Z kupnem prawdziwego mleka są coraz większe problemy... ale jakoś sobie radzę. Zaopatrzony w prasę do serów, formy okrągłe oraz foremki na oscypki zakupione w Zakopcu mam zamiar uruchomić produkcję i jak tylko coś wyjdzie podzielę się uwagami z forumowiczami. P.S. w ogóle podpuszczki i wszelakie enzymy są mi bliskie - jestem studentem kierunku Biotechnologia (mam m.in. przedmiot Enzymologia). Jeszcze raz wszystkich witam i pozdrawiam!!!
  9. adam1804

    Masło

    No i jeszcze jedna uwaga.... o ile foremki na masło są dostępne w tym sklepie internetowym oraz wyłożone na widok na straganach, o tyle oscypiorki (formy do oscypków) są schowane gdzieś "pod ladą"... i nie ma ich w sklepie internetowym.... zastanawiam się nad tą "konspiracją".... czy sprzedaż oscypiorek jest niemile widziana przez górali :question:
  10. adam1804

    Masło

    Wczoraj wróciłem z Zakopanego, gdzie na targu zaopatrzyłem się w dwie formy do oscypków oraz dwie formy na masło. Do zakupów szprzedający dodał gratis drewniany nożyk, a na nim wypalony adres strony www.gorsky.pl . Foremek do masła "do wyboru do koloru" - jakby ktoś szukał. Niech nikt mnie nie osądza o jakąś kryptoreklamę, w każdym razie jeśli ktoś nie ma możliwości jechać do Zakopca, może kupić na tej stronie. Dodam, że na stronie agrovis.eu taka sama forma kosztuje ponad 100zł :!: :!: :!:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.