Skocz do zawartości

NutrieSGGW

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Zainteresowania
    jakość mięsa nutii

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia NutrieSGGW

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. NutrieSGGW

    Gdzie kupic nutrie

    Pięknie przygotowana tuszka o masie do 3 kg razem z podrobami czyli wątróbką (bez woreczka ż.) i nerkami w cenie opłacalnej dla Hodowcy to ok. 30PLN. Jeśli jednak (na co szczerze liczymy) w miarę regularnych odbiorców będzie więcej to z całą pewnością cena ulegnie znacznej obniżce. Pamiętajmy że to mięsko jest całkowicie i niewymuszenie EKOLOGICZNE = żadnych chemicznych dodatków ani polepszaczy do paszy. Pozdrawiam.
  2. NutrieSGGW

    Gdzie kupic nutrie

    AR Kraków posiada fermę nutrii w Rząsce i tam można próbować, ale ja polecam mojego hodowcę spod Białegostoku. Tam trzeba by pojechać bo z paczką pocztową różnie może być. Byłoby idealnie gdyby zamawiać większą ilość i w miarę regularnie bo pojedyncze sztuki to żaden interes dla niego. Pozdrawiam
  3. W chwili obecnej, kiedy zainteresowanie skórami nutrii spadło niemal do zera, jedynym kryterium uboju jest wiek zwierząt. Optymalne cechy rzeźne mają tuszki nutrii w wieku od 6 do 10 miesięcy.
  4. Witam wszystkich w Nowym Roku, Kontynuując wątek nutriowy chciałbym polecić Waszej uwadze ważniejsze wskaźniki jakie udało się dotychczas uzyskać. Przede wszystkim bardzo głośny obecnie temat zawartości kwasów tłuszczowych w mięsie zwierząt gospodarskich. Tzw. stosunek n-6/n-3 PUFA czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest u nich REWELACYJNY. Normy mówią o wartościach pożądanych w zakresie 1-4. W naszych badaniach wartości oscylowały wokół 3.0 u samców i samic. Gdyby nie oszczędnościowa dieta oparta na parowanych ziemniakach byłoby jeszcze lepiej, ale gdyby pojawił się bodziec popytowy dawkę można zmienić błyskawicznie. Każdy inny znany mięsny gatunek u nas dostępny daleko przekracza te normy. W dodatku to mięso jest w naturalny sposób EKOLOGICZNE. To znaczy że nie ma w nim grama farmakologicznej chemii ani ŻADNYCH dodatków paszowych wspomagających (intensyfikujących) przyrosty. Pasze własnej produkcji z NIE NAWOŻONYCH sztucznie gruntów ornych i łąk. Obornik przyorywany na polach czyli DEFINICJA hodowli ekologicznej. Naukowy artykuł opisujący cechy tego surowca jest obecnie recenzowany więc nie mogę w całości ogłosić jego treści ale profil kwasów tłuszczowych z zawartością ALA, EPA i DHA jest świetny. Polecam moje 2 teksty w 11 i 12 numerze Przeglądu Hodowlanego 2008. Serdecznie pozdrawiam Użytkowników Forum
  5. Myślę że nutriowa wątroba też się nada. Potrafią ważyć od 120-140g.
  6. Witam wszystkich użytkowników forum, W pierwszym poście chciałbym powrócić do tematu wyrobów z nutrii jako smacznych, zdrowych i naturalnych. Wszystkich chętnych informuję że mam kontakt z obecnie największym hodowcą nutrii w Polsce z okolic Białegostoku. Zapotrzebowanie na tuszki z pewnością pozwoliłoby mu śmielej patrzeć w przyszłość, która obecnie nie rysuje się zbyt kolorowo. Szukam także osób, które przyłączyłyby się do akcji stworzenia regionalnego wyrobu z nutrii (np. pasztetu) i uzyskania dla niego certyfikatów (masarnie, zakłady przetwórstwa). Opracowuję obecnie wyniki analiz mające pokazać ile cennych składników jest (lub może być) w mięsie nutrii - np. kwasy tłuszczowe n-3. Zapraszam do dyskusji Robert
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.