Skocz do zawartości

Thomas75

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Daun (Niemcy)

Osiągnięcia Thomas75

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam was, pierwsza kiełbasa jest już gotowa .) Miałem spore problemy z utrzymaniem temperatury ale jakoś to wyszlo, smak 1a a i wygląd nawet nawet http://www.pic-upload.de/thumb/30.10.08/djmdj4.JPG Własciwie to przejeżalem dużo kiełbas na tej stronie i zrobiłem coś innego 1 kg miesa wołowego 800g boczku 2,2 kg szynki wieprzowej 80g peklosoli 1 Łyżeczka pieprzu 2 Łyżki majeraneku 1 Łyżeczka cukru 1 Łyżeczka ekstratu z czosnku Wszystko dokładnie wymieszałem i prawie od razu do jelit, odczekałem około 13 dodzin i wedziłem 3,5 godziny. Nastepnie odparzałem około 20 minut a teraz lerzy sobie żeby dośc. Chciałbym podziekowac wam wszyskim za porady ) Pordeawiam Thomas
  2. @ Radzio i Miro: Otwory bede robil jutro, dzisiaj juz mi sie nie chcialo @ Dziadek: Palenisko wymurowalem dzisiaj do konca, tzn. na okolo cegly i u gory blacha. Nawet szczelnie mi to wyszlo ) @ Andy: hmmm ale mysle ze lepiej jest regulowac temperature gdy gora jest zakryta? Pozdrawiam Thomas P.S. Przepraszam jeszcze raz za te moje hielogryfy ale od 20 lat nie pisze nic po polsku a klawiatura polska tez odpada bo mam laptopa
  3. Kanal jest juz przykryty ziemia, przykrycie do beczki bede robil dzis wieczorem a co chodzi o temperature to te zdjecie zrobilem gdy byla na maxie Oczywiscie bede sie staral utrzymac jakies 45-60 stopni. Zaraz jade znowu na dzialke, tym razen wypalac beczke (bez benzyny ,-) tylko ognisko w srodku). Pozdrawiam Thomas
  4. Pierwsze przepalanie juz za mna. Zrobilem pare zdjec, prosze o sugestie jak by to wszyskto mozne polepszyc, Chociarz jak na razie to jestem zadowolony, dymek leci jak ta lala ,-) http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/kp8i2q.JPG http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/3u3kx3.JPG http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/7jo65w.JPG http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/ahqkdq.JPG http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/vfys1e.JPG http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/n8f2q.JPG
  5. Wlasnie wybieram sie na dzialke zeby ta beczke wypalic, benzyny raczej nie bede uzywal ,-) Kolo naszycz dzialek kreci sie nonstop policja a jak to zobacza ..
  6. Witam, mam pytania na temat tej zwyczajnej. 65% wieprowiny, 35% wolowiny, ok ale potem czytamy o 30-35% wody lub lodu. Codzi tu o ta sama ilosc so wolowiny? Np. 6,5 kg wieprzowiny, 3,5 kg wolowiny i 3,5l wody? Nastepne pytanie dotyczy przypraw, tam tez nie wiem o jaka ilosc chodzi (0.20%, 0,15% ale z% z czego, z sumy wszystkich skladnikow?) Dziekuje u gory za pomoc, chcialbym ta kielbase zrobic na wszystkich swietych
  7. Bardzo ciekawe pomysly Dzisiaj zalatwilem sobie stara beczke, bylo troche roboty z czyszczeniem ale wszystko juz stoi, mysle ze w srode bede pierwszy raz przepalal. A na wiosne cos porzadnego, chociarz i tym razem staaralem sie zeby to wszystko jakos wygladalo. Teraz poszukam jakis fajnych receptur ,-)) Pordrawiam Thomas
  8. Diekuje bardzo, problem w tym, ze niestety trudno o taky beczke. Jutro jade do mojego mechanika moze on cos wykombinuje. Beczku na ebayu kosztuja 20€+10€ za przesylke. Ale do mojego auto takie cos nie wejdzie ,-) Wiem ze sporo roboty z ta lodowka ale lepiej takie cos niz nic
  9. Witam wszystkich zadymiaczy bardzo serdecznie. Przez przypadek znalazlem jakis tydzien temu wasza strone i tak sie wlasnie klada, ze kupilem wszoraj dzialke. Czyli jest szansa na wlasne wyroby do swiat. Tyle tylko, ze mam male problemy na fazie projektu, chcialbym na razie wybudowac cos na szybko a na wiosne zavrac sie do jakiegos powazniejszego projektu. Znalazlem ten schemat: http://www.wedlinydomowe.pl./articles.php?id=1051 i mysle ze to mogloby byc to. Ale mam pewne problemy ze zrozumieniem, ja bym uzyl starej lodowki, tylko nie wiem czy wyciac cala gore, czy moze tylko jakis kwadrat (10*10?) i zrobic cos w rodzaju kominka? dzekuje z gory za odpowiedzi Czesc Thomas P.S. Wybaczsie moja ortografie ale to juz tyle lat ... ,-))
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.