hej,
szkoda że nie sfotografowałem tej z zeszłego roku, wygladała super, tylko ten smalec ją zepsuł.
Tym razem będę mądrzejszy i użyję pończochy.
Zdjęcia będę dodawał z czasem w czasie kolejnych etapów produkcji.
pzdr
[ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 18:01 ]
W sumie nudzi mi się trochę więc postanowiłem przetłumaczyć cały ten artykuł (tłumaczenie luźne)
http://www.ehow.com/how_2044958_make-prosciutto.html
Składniki:
- 12 - 15 ząbków czosnku świeżo zgniecionego w zgniatarce
- 1 świeżo ubita szynka, odsączona z soków
- pół kubka morskiej soli
- 2 łyż. zmiel. pieprzu
- 2 łyż. zmiel. gałki muszk.
- 2 łyż. zmiel.cynamonu
- 2 łyż. zmiel. goździków
Przygotowanie:
- zmieszać wszystkie w/w składniki tj. sól, czosnek i przyprawy
- położyć szynkę na powierzchni, która nie będzie wchłaniała soku. następnie natrzeć miksturą z soli czosnku i przypraw, bardzo dokładnie, tak by pokryć całą powierzchnię. Jeżeli zabraknie, dorób mikstury zgodnie z proporcjami.
- odłóż szynkę na 3 dni w suche i przewiewne, chłodne miejsce. wycieraj ew. zbierające się płyny.
- znowu natrzyj, jednak tym razem tylko czosnkiem z solą.
- następnie odłóż szynkę na kolejne 5 dnia w czasie których sól ją obficie
- posól szynkę znów. zaczął się proces dojrzewania, pozwól jej poleżeć przez kolejne 30 dni. co kilka dni obracaj szynkę strzepując nadmiar soli który się pojawi i wycierając wydobywające się płyny
- umyj szynkę w roztworze octu z wodą pół na pół
- powieś szynkę. teraz jest gotowa do dojrzewania. powieś ją w suchym, chłodnym miejscu, gdzie nie ma much na ok. 7-8 miesięcy. natrzyj nieosłonięte miejsca na szynce smalcem.
Zjedz !!
dodatkowe info:
- by polepszyć smak, pozwól dojrzewa 15 miesięcy
JA zrobię w ten sposób, że zamiast samej soli, wymieszałem ją pół na pół z solą peklującą, na wszelki wypadek, żeby się nie zepsuło. czyli ćwierć kubka soli pekl. i ćwierć morskiej. Do tego trzymam szynkę w garnku z kamionki na grubej warstwie soli morskiej.
Bardzo proszę - jeżeli ktoś już coś takiego robił o ewentualne komentarze i podpowiedzi. pzdr