hej,   
szkoda że nie sfotografowałem tej z zeszłego roku, wygladała super, tylko ten smalec ją zepsuł.   
Tym razem będę mądrzejszy i użyję pończochy.   
Zdjęcia będę dodawał z czasem w czasie kolejnych etapów produkcji.   
pzdr    
[ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 18:01 ] 
W sumie nudzi mi się trochę więc postanowiłem przetłumaczyć cały ten artykuł (tłumaczenie luźne)   
http://www.ehow.com/how_2044958_make-prosciutto.html         
Składniki: 
- 12 - 15 ząbków czosnku świeżo zgniecionego w zgniatarce 
- 1 świeżo ubita szynka, odsączona z soków 
- pół kubka morskiej soli  
- 2 łyż. zmiel. pieprzu 
- 2 łyż. zmiel. gałki muszk. 
- 2 łyż. zmiel.cynamonu 
- 2 łyż. zmiel. goździków   
Przygotowanie:   
- zmieszać wszystkie w/w składniki tj. sól, czosnek i przyprawy   
- położyć szynkę na powierzchni, która nie będzie wchłaniała soku. następnie natrzeć miksturą z soli czosnku i przypraw, bardzo dokładnie, tak by pokryć całą powierzchnię. Jeżeli zabraknie, dorób mikstury zgodnie z proporcjami.    
- odłóż szynkę na 3 dni w suche i przewiewne, chłodne miejsce. wycieraj ew. zbierające się płyny.   
- znowu natrzyj, jednak tym razem tylko czosnkiem z solą.   
- następnie odłóż szynkę na kolejne 5 dnia w czasie których sól ją obficie   
- posól szynkę znów. zaczął się proces dojrzewania, pozwól jej poleżeć przez kolejne 30 dni. co kilka dni obracaj szynkę strzepując nadmiar soli który się pojawi i wycierając wydobywające się płyny   
- umyj szynkę w roztworze octu z wodą pół na pół   
- powieś szynkę. teraz jest gotowa do dojrzewania. powieś ją w suchym, chłodnym miejscu, gdzie nie ma much na ok. 7-8 miesięcy. natrzyj nieosłonięte miejsca na szynce smalcem.    
Zjedz !!   
dodatkowe info: 
- by polepszyć smak, pozwól dojrzewa 15 miesięcy       
JA zrobię w ten sposób, że zamiast samej soli, wymieszałem ją pół na pół z solą peklującą, na wszelki wypadek, żeby się nie zepsuło. czyli ćwierć kubka soli pekl. i ćwierć morskiej. Do tego trzymam szynkę w garnku z kamionki na grubej warstwie soli morskiej.   
Bardzo proszę - jeżeli ktoś już coś takiego robił o ewentualne komentarze i podpowiedzi. pzdr