A to mój bardzo podobny chlebek
http://img192.imageshack.us/img192/6869/p1050197.jpg
Przepis:
Składniki na 2 chlebki:
* 1 litr ciepłej wody
* 8 pełnych łyżek płatków owsianych
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 2 łyżeczki)
* 1 łyżeczka cukru
* 5 dkg świeżych drożdży
* 1 kg mąki pszennej
* słonecznik do posypania
Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże.Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąke i wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto będzie lużne, ale takie ma być.Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 x 20.Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i włożyc do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C.Piec około 1 godziny.
I jeszcze taki wieloziarnisty
http://img130.imageshack.us/img130/9131/p1050138w.jpg
Składniki na 2 foremki keksowe 10 x 30 :
* 1 kg mąki krupczatki
* 6 łyżek siemienia lnianego
* 6 łyżek łuskanego słonecznika
* 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
* 3 łyżki sezamu
* 2 łyżki pestek dyni
* 1 i 1/2 łyżki soli
* 5 łyżek cukru
* 5 dkg świeżych drożdży
* 1 l wody.
Najpierw mąke, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo lużne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłuzej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłuzej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.