Skocz do zawartości

Tomasz123

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Zabrze
  • Zainteresowania
    gotowanie

Osiągnięcia Tomasz123

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. do solanki dalem jeszcze 10 dkg soli kuchennej ,mieso leży już 4.5 dnia i chcialem juz jutro je wyciagać ?
  2. To kielbasy nie mozna na mokro hmm za pózno się wziołem za czytanie waszego forum.To proszę pomozcie jak z tego wybrnać`bo mieso jest zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy .Czy płukać te mięso przed przepuszczeniem przez maszynkę.Czym przyprawiacie miesko do giełbaski proszę o jakieś sugestie ?.Przepraszam za lamerskie pytania ale to druga kielbasa w moim życiu pierwsza była 7 lat temu i robiłem ja na mokro i wyszła przepyszna.
  3. Ja peklowalem w peklosoli kupionej w markecie 15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa no i nie wiem czy płukać z tych przypraw i tej mieszani peklujacej ??
  4. Tak w peklosoli
  5. Witam mam pytanko czy jak wyciagnę mieso na kiełbasę z pekli to opłukać pod woda czy nie? Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze
  6. Witam chciałem zrobić szynkę wieprzową z kością wędzoną.Nie wiem jak długo powinienem peklować taka szynkę (bo to przecież kawał miecha z koscią)? i czy proces peklowania taki sam jak normalnej szynki czy może ja naszprycowac przed wrzuceniem do zalewy peklujacej ? Proszę o jakieś sugestie Pozdrawiam Tomek
  7. Tomasz123

    kielbasa z krolika

    Witam wszystkich pięknie. Moje pytanie jest następujące :będę robił kiełbasę (9 kg wieprzowiny i 1 kg wolowiny)i dostałem od znajomego 2 króliki a kiedys słyszałem że można dodać miesa z królika do kiłbasy.Czy to dobry pomysł czy krolika peklować tak jak pozostale mieso? ,czy peklować całego z kościami?,jak długo peklować i czy peklować ?i czy na 10 kg miesa te dwa króliki to nie zadużo ? Sory jeżeli moje pierwsze pytanie na tym forum jest lamerskie ale szkoda mi tych 2 króliczków . Pozdrawiam Tomek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.