Skocz do zawartości

TomashD

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Śląsk Cieszyński

Osiągnięcia TomashD

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. TomashD

    Życzenia Świąteczne

    Zrodzony na sianie , w półmroku stajenki, Śpi w ramionach Marii Jezus Malusieńki , Świętą Noc złocista gwiazda opromienia , Gromadzą się wokół przyjazne stworzenia . Lulajże Jezuniu snem cichym szczęśliwym , Obdarz nas radością i Szczęściem Prawdziwym , Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia Życzy TomashD z rodziną
  2. Witam ponownie :grin: Już po wędzeniu . wszystko poszło super , mięsko po zapeklowaniu zgodnie z Tabelą Dziadka wędziłem wczoraj przez około 10 godzin . Mięsko - szyneczki,schab i boczek - wyszły w sam raz ,przynajmniej w/g moich kubków smakowych i mojej rodziny . Niestety nie mam zdjęć aby się pochwalić,ale nic straconego bo w najbliższym czasie znowu będę "dymił" . Bardzo dziękuję wszystkim ,którzy mi pomogli i przy okazji wszystkim Forumowiczom życzę Wesołych Świąt i ... smacznego :grin:
  3. O cukier pytałem z powodów ewentualnych walorów smakowych, ale już to zostawię jak jest,może spróbuję następnym razem . W sobotę wielki dzień ,zaczynam z samego rana ,więc myślę,że wieczorem będę mógł się czymś pochwalić . Pozdrawiam
  4. Witam ponownie ! Po poszukiwaniach udało mi się kupić sól peklową w Strumieniu ( niestety dosyć drogo 5zł za kg) popołudniem zrobiłem zalewę wg tabeli Dziadka .Okazało się ,że mięsa mam łącznie 13,7 kg ,więc wyszło mi 5,5 litra wody a do tego dałem 84dkg peklosoli . Dałem również główkę czosnku ,kilka ziaren ziela ang, liści laurowych ,ale mam jeszcze takie pytanie czy można dać cukru , jeżeli tak to ile ?
  5. Na dworze jest bardziej optymalna temperatura około 2 st. :grin: U nas nocą obecnie spada nawet poniżej zera , nie wiem czy takie wahania temperatury nie będą miały wpływu na zalewę i na mięso .
  6. Dziękuję za zaproszenie , jeżeli w naszych okolicach nic nie znajdę , to przy okazji następnego wędzenia - a myślę,że nie będę musiał długo czekać - chętnie skorzystam z zaproszenia. Pozdrowienia
  7. Dzięki , ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .
  8. Gdzie mieszkasz ? Peklosól można dostać w wielu miejscach w naszej okolicy. Jutro będę w Skoczowie.
  9. Dzięki za te informacje i zdjęcie . Jestem jak mój imiennik " zobaczył i uwierzył " :smile: Jutro spróbuję wg tabeli zmieścić to mięso w te zalewę.
  10. Wydaje mi się ,że wg tabeli powinno być 4 litry wody i 640 g pekolosoli , jednakże sam nie wiem wg tej tabeli będę miał za mało tej zalewy i mięso nie będzie całkiem przykryte .
  11. Witam ! Jestem nowicjuszem w tej branży , od wczoraj przeglądam to forum i jestem pełen podziwu praktycznie dla każdego tematu i każdych udzielanych informacji przez bardziej doświadczonych Kolegów . W związku z tym mam pytanie,które pewnie w przeszłości już padło,lecz nie potrafiłem tego znaleźć , a mianowicie : Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12. będę miał mięso ( około 10 kg łacznie - schab, łopatka, boczek ) . Do zalewy mam garnek emaliowany o poj .około 40 litrów ,miałem do niego zamiar wlać 20 litrów przegotowanej wody aby mięso było całkowicie zalane , z przyprawami i 2 kg soli zwykłej jodowanej ( nie mam peklosoli i nie wiem czy jutro dam radę ją zdobyć ). Czy w takim wypadku te proporcje są dobre . Nadmieniam,że wcześniej zapoznawałem się z tabelami ,ale dla mnie to jest czarna magia . Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.