Witam ! Jestem nowicjuszem w tej branży , od wczoraj przeglądam to forum i jestem pełen podziwu praktycznie dla każdego tematu i każdych udzielanych informacji przez bardziej doświadczonych Kolegów . W związku z tym mam pytanie,które pewnie w przeszłości już padło,lecz nie potrafiłem tego znaleźć , a mianowicie : Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12. będę miał mięso ( około 10 kg łacznie - schab, łopatka, boczek ) . Do zalewy mam garnek emaliowany o poj .około 40 litrów ,miałem do niego zamiar wlać 20 litrów przegotowanej wody aby mięso było całkowicie zalane , z przyprawami i 2 kg soli zwykłej jodowanej ( nie mam peklosoli i nie wiem czy jutro dam radę ją zdobyć ). Czy w takim wypadku te proporcje są dobre . Nadmieniam,że wcześniej zapoznawałem się z tabelami ,ale dla mnie to jest czarna magia . Pozdrawiam