Ostatecznie zdecydowalam sie na 5 dni, czyli zastosuje ponizsze(cytat z innego tematu): "Peklowanie 5 dni Stężenie solanki ok.12,20- 13% według wskazań solomierz tj.ok.1,40 -1,45kg peklosoli na 10 L,metodą tą peklują prawie wszyscy Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa " ...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?). i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu? wybaczcie, jesli za bardzo pytam.........nie chce nic sknocic.... chyba ze sie nie da, a ja zwyczajnie panikuje? pzdr joanna