Skocz do zawartości

darbarian

Użytkownicy
  • Postów

    262
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://mekeke1969.wordpress.com/

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gdańsk

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia darbarian

Stały uczestnik

Stały uczestnik (8/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wiadomo że wiele rzeczy nie poprawimy ale także nie wiemy ile da się poprawić z tego co już wiemy Dlatego ludzie są tak niesamowici bo mimo gotowych rzeczy cały cas starają się je modernizować, ulepszać, poprawiać. To samo tyczy się jedzenia oczywiście w pewnych granicach.
  2. Napisałem to jako ciekawostkę a nie przepis, więc nie napinaj się bo bez dyskusji nigdy ludzkość by nic nie wynalazła.Dyskusja otwiera możliwości różnych kombinacji ale każdy z tych kombinujących może się mylić lub wynaleźć coś dobrego, tak powstawały wynalazki. Twardo stąpali dawni "naukowcy" którzy sądzili że słońce lata na około ziemi. To jest tylko dyskusja a nie przepis polecany więc dyskutujmy bez zbędnej napinki.
  3. No coment Nigdy nie dyskutowałeś przy kielonku ? To że jest kielonek nie znaczy że ktoś pod stołem leży
  4. Skoro już tak ruszyliście temat to prosiłbym o doradzenie. Kolega powiedział mi przy kielonku że jego znajomy robi tak na "OKO" do peklowania suchego czyli. - 1 szklanka soli oraz 1/4 szklanki peklosoli, ilość dostosowuje do ilości mięsa. Kolejno układa mięsko warstwowo przesypując tą mieszanką, dodatkowo przyprawy oraz czosnek. Następnie po peklowaniu, moczył w wodzie przez parę godz. w celu odsolenia. Potem osuszanie i wędzenie. Degustowałem kilka plasterków i były smaczne. Nie wiem czyt te proporcje były ok ale dobre było.
  5. Czy coś się wyjaśniło w kwestii peklowania próżniowego ? Bo temat jakby ostygł i nie został dokładnie rozwiązany. Ja osobiście robię peklowanie w woreczkach, świnkę, jelenia oraz dzika i wszystko jest ok, smaczne i aromatyczne. Nie nalazłem kontynuacji więc ożywiam ten temat.
  6. darbarian

    Wędzenie grabem

    Jestem dopiero na 18 stronie i czytam krok po kroku do 59 zostało jeszcze sporo. Przydałoby się wykonać jakąś tabelę z drewnem do wędzenia aby nie zniechęcać ludków.
  7. darbarian

    Wędzenie grabem

    Witam czy ktoś stosował do wędzenia grabu ? I jakie oprócz buczyny oraz owocówki można stosować inne drewno, bo są podzielone zdania jeśli chodzi o moich znajomych ? Dziękuję z góry za odpowiedzi.
  8. Kolejne zamówienie, tym razem serce wykonane ze złota. https://mekeke1969.wordpress.com/
  9. darbarian

    Dorada na pomidorach

    No i zgłodniałem
  10. Yeaaaap wzrokowo palce lizać Smakowo pewnikiem także. Mam ten plus że na świeżutkie śledzie jadę dwa razy do roku rzut beretem od domu powędkować na choinki a resztę roku kupuję u rybaków w Jelitkowie lub w Sopocie Niestety ryby bałtyckiej jest coraz mniej oraz coraz żałośniejsze sztuki, spowodowane jest to wybiciem małej floty rybackiej przez zarządzenia zasranej unii euro a wpuszczeniem potężnych statków przetwórni które wyławiają wszystko jak leci na mączkę rybną. Doszło do tego że dorsz bałtycki zaczyna wyglądać jak wyleniały szczur ponieważ główny jego pokarm szprota jest w strasznym tempie odławiana aby nakarmić krowy i świnki. Człowiek sam spowoduje swój zgon niszcząc w imię kasy naturę. Ja osobiście nie widziałem w naturze aby świnka lub krowa poszła sobie nad wodę i jadła ryby. Jednak kasa często robi z człowieka istotę bezrozumną. Nie ma u mnie tygodnia w roku bez ryby, wczoraj były okonie A za niedługo stynka wejdzie do portu ogórkowa ryba.
  11. Czekam na propozycje Pozdrawiam i miłej soboty oraz niedzieli życzę
  12. Trzeba by było "coś" zorganizować.... wszak wszystko pozostaje w Trójmiejskiej "rodzinie" Dokładnie , trzeba się zgadać
  13. Henio twoje historie oraz celne wypowiedzi zawsze należały do moich ulubionych Dzięki za uznanie od Ciebie oraz kolejnych zadymiaczy Ps: Henio Tak blisko mieszkamy koło siebie a ani jednego razu browara nie piliśmy
  14. Jeszcze raz dziękuję za pochwały od tak znakomitego grona zadymiarzy
  15. No polerowanie to tylko na szmatach i puszkach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.