Witam,
chciałbym podzielić się z wami moją bazą receptur na ketchupy, sosy pomidorowe i inne sosy do mięs. Receptury są oryginalne, zaczerpnięte z książek technologicznych z czasów PRL.
Wszystkie sosy robiłem w thermomixie ponieważ nic się nie przypala w trakcie gotowania, łatwo utrzymać stałą temperaturę no i na koniec można je zmiksować do gładkiej konsystencji. Oczywiście kto nie ma thermomixa może zrobić to w zwykłym garnku. Ja z oszczędności czasu, do swoich sosów wykorzystuję gotowy koncentrat pomidorowy bo tak jest najszybciej, ale jak najbardziej można je robić ze świeżych pomidorów. Wszystko robimy tak jak na przecier pomidorowy tylko dużo dłużej odparowujemy, tak aby powstała konsystencja keczupu.
Na początek:
Keczup tzw. Angielski 1
składniki.:
koncentrat pomidorowy 30% - 190 g
cukier - 54,5 g
sól - 12,3 g
ocet winny biały - 26,5 g
goździki - 0,42 g
cynmon - 0,42 g
pieprz kajeński - 0,14 g
kwiat muszkatałowy - 0,03 g
czosnek świeży - 0,7 g
lub cebula świeża - 12,7 g.
wykonanie:
Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.