Skocz do zawartości

gregzag

Użytkownicy
  • Postów

    52
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wrocław

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia gregzag

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Sos śliwkowy "Cumberland" składniki.: przecier śliwkowy 27% - 87 g przecier cebulowy - 5 g cukier - 10,5 g sól - 0,7 g gorczyca - 0,3 g papryka ostra - 0,1 g papryka słodka - 0,3 g goździki - 0,15 g cynamon - 0,1 g. wykonanie: - śliwki (najlepiej węgierki) rozparzyć 2 min. w garnku do gotowanie na parze, gorące przetrzeć przez sitko (ja to robię w wyciskaczu wolnoobrotowym) i zredukować o połowę. - cebulę rozparzyć ok. 10 min., przetrzeć przez sito - całość wraz z przyprawami gotować ok. 10 min. Gorący sos dobrze jest zhomogenizować np. w thermomixie na najwyższych obrotach przez ok. 1-2 min, ale nie jest to konieczne. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.
  2. Keczup 2 składniki.: koncentrat pomidorowy 30% - 194 g cukier - 57 g sól - 9,6 g ocet spirytusowy - 25,1 g goździki - 0,75 g cynamon - 0,75 g ziele angielskie - 0,39 pieprz kajeński - 0,18 g gałka muszkatałowa - 0,21 g czosnek świeży - 0,12 g wykonanie: Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.
  3. co prawda dopiero teraz, ale wysłałem...
  4. Witam, chciałbym podzielić się z wami moją bazą receptur na ketchupy, sosy pomidorowe i inne sosy do mięs. Receptury są oryginalne, zaczerpnięte z książek technologicznych z czasów PRL. Wszystkie sosy robiłem w thermomixie ponieważ nic się nie przypala w trakcie gotowania, łatwo utrzymać stałą temperaturę no i na koniec można je zmiksować do gładkiej konsystencji. Oczywiście kto nie ma thermomixa może zrobić to w zwykłym garnku. Ja z oszczędności czasu, do swoich sosów wykorzystuję gotowy koncentrat pomidorowy bo tak jest najszybciej, ale jak najbardziej można je robić ze świeżych pomidorów. Wszystko robimy tak jak na przecier pomidorowy tylko dużo dłużej odparowujemy, tak aby powstała konsystencja keczupu. Na początek: Keczup tzw. Angielski 1 składniki.: koncentrat pomidorowy 30% - 190 g cukier - 54,5 g sól - 12,3 g ocet winny biały - 26,5 g goździki - 0,42 g cynmon - 0,42 g pieprz kajeński - 0,14 g kwiat muszkatałowy - 0,03 g czosnek świeży - 0,7 g lub cebula świeża - 12,7 g. wykonanie: Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.
  5. bilu72, a masz może zeskanowane Receptury Regionalne albo można by się ukłonić o taki skan? Chyba na forum tej części nie ma albo nie mogę znaleźć.
  6. Mam kilka pozycji z tej serii lecz nie mogę się doszukać ile było wszystkich części.
  7. Mam kilka pozycji z tej serii lecz nie mogę się doszukać ile było wszystkich części.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.