Skocz do zawartości

Piromarek

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wielkopolska

Osiągnięcia Piromarek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzień dobry. Ponieważ padło mi ponownie na pieczenie chleba, szukam po całym necie wiedzy na temat wyrabiania ciasta chlebowego mikserem spiralnym. Trafiłem na Waszą dyskusję i temat, co prawda nie w moim obszarze poszukiwań, ale jeśli ktoś ma zbędne >2k, a chciałby mieszać ciężkie ciasta mikserem, to właśnie spiralny polecam. Ale to tylko mieszadło spiralne i nic po za tym. Żadne przystawki i czary młynki maszynki. Dodatkowo jest bardzo ciężki, jak na wkładanie samodzielne na blat. Mało który ma podnoszoną głowicę i większość ma stałą dzieżę. Są modele z regulacją obrotów ( wysokie przydatne do dużego hydro). Do domu optymalnie 8Litrów. Ja kupiłem dla siebie przy okazji postępującej choroby zwanej pizza napoletana. :-) Do tego ciasta wiem jak postępować z wyrabianiem. Jasne wiem, że ciasto to ciasto, jednak hydratacja na poziomie 80 i dodawanie ciepłej wody od razu, za namową większości przepisów przy mieszaniu ręcznym, trochę nie dają się przyłożyć do pracy spiralą. Oczywiście radzę sobie i w końcu opracuję optymalną metodę, ale jakieś YT i ewentualne wymiany na forach int. skróciły by mękę. :-) Tak, że spiralny, do opornych ciast polecam. Jest moc. Kostki lodu pękają, ciasto wyrabia się od początku bez zająknięcia. Nawet czasem wygląda jakby nie było oporu i coś z mąką nie tak, ale wystarczy zatrzymać jak ciasto wchłonęło wodę ale jeszcze nie uwalnia glutenu i zagnieść dłonią. Wtedy widać jakie twarde ciasto musi pokonać spirala. Mam od 20 lat KA artisana, ale żal mi się go zrobiło, bo nawet przy haku jęczy silnik. Lepiej oszczędzić i stosować bardziej cukierniczo. pozdrawiam p.s. Ja swój kupowałem w Holandii wysyłkowo. Podobne żółte modele są na alleg. Jest jeszcze produkcja włoska ale ceny zabijają. Jakby ktoś szukał podam jakieś linki, ale nie chcę spamować kryptoreklamą. No i jakby wpadło komuś do głowy coś na temat wyrabiania ciasta chlebowego takim mikserem to poproszę o linka. Dzięki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.