Skocz do zawartości

Jakub

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Przedmieścia Warszawy

Osiągnięcia Jakub

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Kurcze a ja wstrzykiwałem każdego dnia. Może dla tego ciut słonawe wyszło.
  2. W tabeli jest napisane że jest potrzeba, lecz nie oto mi chodzi, ta 1 kg szynki to tylko przykładowe założenie.
  3. Witam wszystkich w te gorące popołudnie. Jak to zwykle bywa początkującemu nasuwa się tuzin pytań na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi. Więc tak mam szyneczkę 1 kg, peklowanie 5 dni, solanka to 0,4 l wody i 58 gr. peklosoli (Tabela Dziadka), jak dotąd wszystko jasne i zrozumiałe. Pyt. 1. Co w Tabeli Dziadka podstawiając powyższe dane oznacza „ilość nastrzyków 1,00 – 1,50” Pyt. 2. Po podstawieniu danych do tabeli wychodzi mi w jednym nastrzyku 60 ml. i łącznie też 60 ml., czy wobec tego mam zastosować jeden nastrzyk 60 ml.? i na tym koniec, czy też powtarzać przez 5 dni ? Pyt. 3. Czy 1 nastrzyk 60 ml. mogę zastąpić 3 nastrzykami po 20 ml. ? Z góry przepraszam za moje absurdalnie proste dla większości pytania i jednocześnie dziękuję za odpowiedzi.
  4. Mam jeszcze 2 pytania: 1) czy w jednym naczyniu można peklować 2 lub trzy kawałki mięsa, czy mogą się stykać ze sobą ? 2) Czy jeśli pekluję 2 kawałki w jednym naczyniu to roztwór solanki wyliczam podstawiając w tabelach całkowitą masę obu kawałków jako jednego ? (mam 2 kawałki po 1 kg w jednym naczyniu w tabeli Dziadka patrz mięso o wadze 2 kg).
  5. Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ? Czy mogę teraz dorobić i dolać solanki w takich samych proporcjach, nie mam węższego naczynia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.