Skocz do zawartości

Ewelinka88

Użytkownicy
  • Postów

    39
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Zakopane

Osiągnięcia Ewelinka88

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A co myślicie o nożu polecanym przez Karlę? http://allegro.pl/item868495717_noz_ceramiczny_data_ceramic_z_bialym_ostrzem.html Czy lepiej wydać kilka stówek na nóż Kyocera?
  2. Trochę drogie i niepraktyczne bo kruche Sorry ale nie rozumiem, czy przy obieraniu i krojeniu np owoców i warzyw kruchość ma znaczenie? Chodzi mi o to że używając noża ceramicznego nie tracisz substancji odżywczych i witamin...
  3. Drogie, mniej wytrzymałe....To są niewątpliwie ich spore wady, ale co ze zdrowiem??? Mimo wszystko się zastanawiam. Karla podaj proszę linka, noża który sobie sprawiłaś.
  4. Od jakiegoś czasu sporo się słyszy na temat przewagi noży ceramicznych nad stalowymi. Jednni mówią, że bardziej ostre, inni że zdrowsze (nie wchodzą w reakcję z pożywieniem, spokojnie można kroić nimi sałatę, obierać ogórki od dowolnej strony etc...) Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. pozdrawiam
  5. Nieco zmodyfikowany przepis na rybkę. Płaty dorsza (wg uznania) doprawione ułożyć w uprzednio namoczonym garnku rzymskim. Obłożyć plasterkami cytryny, dodać różyczki brokuły (mi wyszły ciut za twarde, dlatego następnym razem zblanszuję). Całość posypać mrożonym groszkiem i marchewką. Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temperaturze ok 200'C. Następnie przygotować kruszonkę, zapiekać ok 15-20 minut. Rewelacja
  6. Zamieszczania zdjęć to raczej moje łącze nie uciągnie, ale obiecuję w nowym roku nadrobić zaległości
  7. Ryba pachnie specyficznie a glina chłonie zapachy....także lepiej byłoby mieć oddzielne naczynie. Zwłaszcza, że te typowo do ryby nie nadają się do pieczenia chleba www.roemertopf.pl/sklep/potraw-c-7.html?osCsid=beb20492c43900fe53ef961dab13bd52 Jednak aby pozbyć się specyficznego zapachu wystarczy wygotować garnek z wodą i octem. pozdrawiam
  8. 500 g filetów dorsza bądź innej ulubionej ryby 2 pomidory 1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł) 200 g fasolki szparagowej (mrożona) sól i pieprz Kruszonka 100 g masła 0,5 szklanki bułki tartej 3 łyżki soku z cytryny pęczek koperku sól i pieprze Rybę wraz z pokrojonymi warzywami układamy w namoczonym garnku rzymskim. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy. Wyjmujemy garnek z piekarnika, dodajmy kruszonkę posypując zapieczoną rybę, następnie wkładamy garnek na ok. 20 minut bez przykrycia włączając opcję grill. Składniki kruszonki możemy modyfikować na różne sposoby dodając wszelkie możliwe zioła; np. dodając przyprawy do pizzy otrzymamy doskonałą rybę we włoskim stylu
  9. Jadłam u znajomych ziemniaczki z tego naczynia, dodatkowo faszerowane jakimś serkiem. PYCHOTKA
  10. Macie jakieś interesujące propozycje na potrawy świąteczne przygotowywane w g.r?
  11. Niestety jak to zwykle bywa cena jest odzwierciedleniem jakości tak samo jak w przypadku Formastera....Kiepsko wykonany, no i niestety pękł zmarnowane pieniądze. A co do kociołka to jak najbardziej można w garnku rzymskim przygotować, smakuje rewelacyjnie
  12. Dokładnie Zosiu. Bałabym się zostawić włączony piekarnik i wyjść z domu jak tu niektórzy sugerują. Sporo czasu spędzam w UK (wyjazdy służbowe) i jakoś o tym cudzie nie słyszałam.
  13. Stosuję się do instrukcji garnka rzymskiego http://www.roemertopf.pl/download/Instrukcja.pdf Nigdy nie trafiłam na taką informację o której piszesz. A wracając do Brami to zaczęłam od temperatury 180, później nieco zwiększyłam, a podczas odparowywania znowu zmniejszyłam.
  14. Ostatnio podpatrzyłam na jakimś forum rozmowę na temat briami w garnku rzymskim, w efekcie dziś na obiadek pyszne i aromatyczne briami tylko faktycznie trzeba zdjąć pokrywkę na kilka minut żeby troszkę odparowało. Pychotka
  15. Moja rodzinka nawet woli taki kszalt chleba.Przy tradycyjnym ksztalcie lub okraglym dzieci sie przekomarzaja ze jedno ma wieksza kromke a drugie mniejsza.Z chlebem pieczonym w keksowce nie ma takiego problemu.A i dla mnie wygodniejsze. Garnek rzymski też może mieć taki kształt http://www.roemertopf.pl/sklep/romertopfregpanepodluzny-p-21.html
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.