Skocz do zawartości

bnp

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    lubelskie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia bnp

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. moja nadziewarka ma taki sam tłok, czyli kupiłem taniej to nie zmienia faktu że to badziewie. mam tłok silikonowy przepuszczający farsz
  2. lepszej to nie kupię bo mnie ma lepszej do 200 zł ...
  3. Kupiłem nadziewarkę http://allegro.pl/show_item.php?item=3681355893 takiego badziewia to ja na oczy nie widziałem, no może chińskie zabawki dla dzieci ... Usterki typu wyłażący dołem farsz czy chwianie się konstrukcji da się usprawnić jednak tłok to jakaś masakra. Niby tłok jest pokryty sylikonem ale przepuszcza jakieś 80% farszu. Zastosowałem uszczelkę ze słoniny i było juz ok ale to prowizorka. Pytanie czy da się dokupić taki tłok jak w tej http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-1993es-i3736498984.html ? Wydaje mi się, iż ten tłok ma jakiś uszczelniający o-ring, może będzie lepszy ...
  4. tak zrobię, pisałem bo myślałem że ktoś miał podobny problem ...
  5. i co dalej jak się zmniejszy intensywność to użyć ? najprawdopodobniej po wymoczeniu w wodzie, bakterie się zaczęły budzić mimo ponownego zasolenia... może zrobić małego batona i zaparzyć, spróbować? nie kombinowałbym ale jelita na kabanosy mam dostępne tylko przez neta i nie dojdą mi na planowane wędzenie ...
  6. Witam mam mały dylemat, otóż parę dni temu szykowałem się do kabanosów, przygotowałem jelita-> wymoczyłem w wodzie ale z racji opóźniającej się dostawy nadziewarki musiałem ponownie osuszyć i zasolić jelita. Po 2 dniach w lodówce jelita zmieniły zapach na nieco mniej przyjemy- inny niż "świeże" . Nie walą zepsutym mięsem ale jak to ja mówię- są podejrzane -jakby lekki amoniak i tu pytanie: w kanał czy da radę to zjeść bez bólów brzucha ?
  7. nie przesadzajmy bubla za 50 zł nie mam zamiaru kupować
  8. co to znaczy z jednego kawałka ? czytałem że z kolankiem są nieco gorsze bo mięcho w nim zostaje. Źle czytałem ? kolejna prawa to tłok Zico podałeś linka w którym tłok jest z jakiegoś tworzywa ( teflon?) w innych nadziewarkach są tłoki z Ko pokrytych silikonem. Co jest lepsze ?
  9. z przyspawaniem nie będzie problemu TIGiem się przylepi jakby co @pis67 Nie było problemu z nadziewaniem ? farsz nie wychodził bokami tłoka? w miarę bez oporów korba chodziła ? i sumie najważniejsze pytanie czy to tandeta czy wystarczy mi do napchania kichy 20 kg mięsa rocznie ? @ralf325 Problemy tzn chwianie się -słabe mocowanie do blatu ? o to chodzi?
  10. Witam Nadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 zł Kiełbasę robię sporadycznie 3-4 razy w roku po ok 3-10 kg. Może robiłbym częściej ale napychanie maszynką to porażka wiec zdecydowałem się na zakup nadziewarki Poczytałem trochę na forum i wiem, że są zdania podzielone. wiem że podstawą jest silikonowy tłok i odpowietrznik. Z odpowietrznikiem nie będzie problemu bo sobie dorobię. sposób jest opisany na forum lub wstawię zaworek kulowy 1/8". W moim limicie znalazłem 2 nadziewarki: 3kg pionową oraz 4kg poziomą. http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-2190p-i3713367746.html http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-4kg-silikon-tlok-maszynka-i3714266277.html na forum bardziej popularna jest nadziewarka 3kg z pierwszego linka jednak osobiście skusiłbym się na nadziewarkę poziomą 4 kg Używał ktoś tej 4kg ? Co wybrać ?
  11. bnp

    Kiełbasa krakowska

    dzięki Panowie za rady, uspokoiliście mnie :grin: pozdrawiam
  12. bnp

    Kiełbasa krakowska

    niestety mam już wszystko pomielone, czy mięso wymieszane, które będzie stało w misce przez noc zwiąże się w osłonce po wędzeniu i parzeniu ? czy można skrócić osadzanie do kilku godzin i czy to będzie miało wpływ na związanie kiełbasy ? dzięki za odpowiedź
  13. bnp

    Kiełbasa krakowska

    Witam Nowy jestem, powinienem czytać ale jestem w kropce. Potrzebuję porady. Jestem na etapie mielenie mięcha do krakowskiej ale jak na złość mam za dużo mięcha a za mało osłonki białkowej a sklepy już po zamykane :devil: Pytanko czy mogę wymieszać mięcho, zapakować w osłonki a resztę farszu nadziać jutro ? ewentualnie czy taki wymieszany farsz można zamrozić i po pewnym czasie zapakować do osłonek ? pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.