Hej, Mam dokładnie ten sam problem i przegooglowałam dzis chyba z godzine w poszukiwaniu co moze byc powodem tego ostrego zapachu wieprzowiny kiedy sie ją zaczyna smażyć itp. Strasznie mnie to zdenerowowało, że w sklepie, w którym dotychczas kupowałam mięso tego zapachu nie było.. ale już coraz czesciej na takie trafiam mięsa z marketu nie kupuje już od dawna, bo stamtąd zawsze wieprzowina tak waliła.... Udało mi się znaleźć co jest powodem - hormony knura - sam smrodek nazywa się "zapachem knura". Wycinek z dokumentu na ten temat: "Zjawisko to, określane potocznie jako „zapach knura”, powodowane jest odkładaniem się swoistych naturalnych związków w tkance tłuszczowej samców w przebiegu dojrzewania płciowego." Dalsza część pod linkiem: http://www.polskie-mieso.pl/download/Broszura.pdf A tu wycinek z innego dokumentu, od którego zaczeły się moje poszukiwania: "Zapach mięsa jest sumą obserwacji odbieranych przez zmysł węchu człowieka, w czasie kupna i jedzenia mięsa. Powstanie korzystnego zapachu uzaleznione jest głównie od zawartości tłuszczu, peptydów, glikogenu oraz zawartości witamin, a takŜe od temperatury przetwarzania produktu. Nieprzyjemny zapach mięsa wieprzowego moze być powodowany błędami w chowie zwierząt np. ubojem knurków w zbyt późnym wieku i wadze (zapach knurzy) lub podawaniem zwierzętom pasz nadających wieprzowinie niemiły zapach (mączka rybna). Zapach knurzy powodowany jest przez hormony sterydowe androgenne i produkt degradacji tryptofanu, skatol u osobników dojrzałych płciowo, które odkładane są w tłuszczu i uwalniają się w czasie obróbki termicznej mięsa. Innym powodem złego zapachu mięsa wieprzowego moze być oksydacja tłuszczu, określana popularnie jako jełczenie. Występować moze przy nadmiernej zawartości kwasów nienasyconych w tłuszczu, a takŜe w czasie długotrwałego zamrozenia lub ogrzewania mięsa wieprzowego" Podsumowując: nie widzę sposobu na ten przykry zapach... jedynie kupowanie mięsa od sprawdzonego hodowcy, który ten problem zna i umie na niego zareagować... niestety takiego hodowcy nie znam pozdrawiam, Monika