Skocz do zawartości

monika123456789

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kraków

Osiągnięcia monika123456789

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nie widziałam nigdy takiej przypalenizny, jednak zapach podgrzewanego mięsa (smażenie, gotowanie, pieczenie) jest tak charakterytyczny i zawsze taki sam (ostry, nieprzyjemny, podobny do jednego z zapachów męskiego potu ). Pierwszy raz w zyciu z dokładnie takim samym posmakiem i zapachem juz przetworzonego mięsa spotkałam się jedząc gołąbki z mięsem z dzika upolowanego przez tatę koleżanki - co tłumaczyło by ten posmak przez wiek zwierzyny i niewykastrowanie w stosownym okresie (chyba ze dzik niezależnie od tego tak smakuje ). Nie czuć tego zapachu w surowym mięsie - oznacza to, że siedzi on w tłuszczu (o czym mowa jest w załaczonym przez mnie pdfie) i wydziela się po podgrzaniu... Zdarzyło mi się też kupić wędlinę o takim posmaku. Znam ludzi, którym ten posmak nie przeszkadza, niestety ja tego nie toleruję i w większości przypadków albo wywalam takie mięso, albo muszę go przyprawić bardzo mocno i wstrzymywać węch podczas jedzenia Muszę dopytać w sklepie czy nie zmienili dostawcy mięsa, choć pewnie dotychczasowy przestał dbać o swoje wyroby... W ciągu ostatniego roku kupowałam w tym sklepie wieprzowinę (prawie codziennie) i nigdy nie spotkałam się z tym zapachowym problemem. Do tego mięso zawsze było smaczne, nie jak mięso z marketu, który nie ma żadnego smaku albo śmierdzi knurem, do tego zawsze było miękkie i dobrej jakości. Ale od miesiąca praktycznie 90% kupionej wieprzowiny ma ten ohydny posmak. Jeśli ktoś z Was może mi polecić miejsce, gdzie można kupić dobre mięso w Krakowie, to będę wdzięczna. pozdrowienia, Monika
  2. Hej, Mam dokładnie ten sam problem i przegooglowałam dzis chyba z godzine w poszukiwaniu co moze byc powodem tego ostrego zapachu wieprzowiny kiedy sie ją zaczyna smażyć itp. Strasznie mnie to zdenerowowało, że w sklepie, w którym dotychczas kupowałam mięso tego zapachu nie było.. ale już coraz czesciej na takie trafiam mięsa z marketu nie kupuje już od dawna, bo stamtąd zawsze wieprzowina tak waliła.... Udało mi się znaleźć co jest powodem - hormony knura - sam smrodek nazywa się "zapachem knura". Wycinek z dokumentu na ten temat: "Zjawisko to, określane potocznie jako „zapach knura”, powodowane jest odkładaniem się swoistych naturalnych związków w tkance tłuszczowej samców w przebiegu dojrzewania płciowego." Dalsza część pod linkiem: http://www.polskie-mieso.pl/download/Broszura.pdf A tu wycinek z innego dokumentu, od którego zaczeły się moje poszukiwania: "Zapach mięsa jest sumą obserwacji odbieranych przez zmysł węchu człowieka, w czasie kupna i jedzenia mięsa. Powstanie korzystnego zapachu uzaleznione jest głównie od zawartości tłuszczu, peptydów, glikogenu oraz zawartości witamin, a takŜe od temperatury przetwarzania produktu. Nieprzyjemny zapach mięsa wieprzowego moze być powodowany błędami w chowie zwierząt np. ubojem knurków w zbyt późnym wieku i wadze (zapach knurzy) lub podawaniem zwierzętom pasz nadających wieprzowinie niemiły zapach (mączka rybna). Zapach knurzy powodowany jest przez hormony sterydowe androgenne i produkt degradacji tryptofanu, skatol u osobników dojrzałych płciowo, które odkładane są w tłuszczu i uwalniają się w czasie obróbki termicznej mięsa. Innym powodem złego zapachu mięsa wieprzowego moze być oksydacja tłuszczu, określana popularnie jako jełczenie. Występować moze przy nadmiernej zawartości kwasów nienasyconych w tłuszczu, a takŜe w czasie długotrwałego zamrozenia lub ogrzewania mięsa wieprzowego" Podsumowując: nie widzę sposobu na ten przykry zapach... jedynie kupowanie mięsa od sprawdzonego hodowcy, który ten problem zna i umie na niego zareagować... niestety takiego hodowcy nie znam pozdrawiam, Monika
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.