Kiszenie kapusty na dluzsze przechowywanie moim wyprobowanym sposobem. skladniki :50 kg. kapusty,2kg.marchwi 1kg.solii i ok.40dkg.cukru wtedy kapusta ma smak lekko winny.Beczke wykladam workiem foliowym (sa w sprzedazy)i porcjami szatkuje dodajac marchew,sol,cukier i ubijam walkiem drewnianym az pusci sok nastepnie przykrywam drewnianym denkiem i przyciskam kamieniem az pojawi sie sok nad denkiem ,kapuste przebijam pierwszy raz po 3-ech dniach i tak przez nastepne kilka dni oczywiscie po kazdym przebiciu przyciskajac ja,po7-miu-9-ciu dniach zawijam worek robiac kilka malych dziurek na wierzchu aby sok mogl wyplynac, klade denko i przyciskam kamieniem i wystawiam na balkon na cala zime wiadomo jakie sa teraz zimy.Gdy gotuje bigos to wyciskam tej kapusty wiecej i trzymam w lodowce w pojemniku ok 2-uch l. i mam na surowki i kapusniaczek. Na wiosne gdy robi sie cieplo kapuste wyciskam i wkladam do sloikow mocno ubijajac do 3-ech cm. ponizej krawedzi reszte zalewam sokiem zakladam gumke pod pokrywke zaciskam sprezynka i wynosze do piwnicy(w bloku) i tak moze stac nawet i 2-wa lata(raz tak mialem i nie roznila sie od swiezej) sloiki same sie zamkly oczywiscie sloiki i gumki musza byc w bardzo dobrym stanie