Moi Drodzy, Serdecznie dziękuję za pomoc, ale niestety do tej pory nikt nie podał mi wersji full legal . Ja dzisiaj trochę podzwoniłem i sprawy maja się następująco: 1. rejestruję w ARiMR własna hodowlę 2. kupuje od rolnika wieprza 3. rolnik zgłasza do ARiMR sprzedaż ryja szt 1 4. ja zgłaszam do ARiMR powiększenie stada ze szt. 0 do szt.1 5. Zgłaszam do PLW ubój gospodarczy 6. zgłaszam do ARiMR ubój wieprza szt.1 - hodowla pozostaje zarejestrowana i mogą w każdej chwili przyjechać sprawdzić warunki hodowli wieprza , którego już nie ma..., dopiero po 5 latach gdy pod tym numerem hodowli nic się nie dzieje hodowla zostaje zawieszona.... 7.Przyjeżdża lekarz WET i bada wieprza, sprawdza warunki uboju etc. 8.Wieprz już idzie tunelem w stronę światła.... 9. Przyjeżdża lekarz WET lub dowożę mu próbkę (świeca czyli mięsień przepony) i bada na obecność włośni, niestety metodą wytrawiania już nie pod mikroskopem . 10 Jeśli włośni brak to można mięso do gara i świeżonka gotowa , tylko czy po tym wszystkim będzie się chciało jeszcze jeść ? Czyli niestety jak to u nas , droga przez mękę ......