Skocz do zawartości

habibek

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Rybnik

Osiągnięcia habibek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. no i o to właśnie mi chodziło. nie znalazłem podobnych wypowiedzi w innych wątkach. Pozdrawiam wszystkich, jutro pierwsze wędzenie... a za oknem - 15...... brrr.
  2. co do zapachu - ok, rozumiem, ale czy smak "wędzony" może być nieprzyjemny lub zbyt mocny? czy może cechą "wędzonego zbyt mocno" jest jakaś inna nuta (gorzka, kwaśna, śłodka?)?
  3. Właśnie w tym rzecz, że nie rozumiem jakie wymierne i rzeczywiste skutki daje "przewędzenie". Czy można uwędzić coś słabo a coś mocno?
  4. to rzeczywiście logiczne ale do głowy mi to nie wpadło a co z tym "przewędzeniem"?
  5. Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Pierwsze mięso zapeklowane, w sobotę wędzę. Peklowanie idzie bez ekscesów, żadnej piany, nieprzyjemnego zapachu czy ślizowatości. Mięsko ma fantastyczny różowy kolor. Jest nieco twardsze niż przez zapeklowaniem choć nie wiem, czy to nie wina niskiej temperatury. Moje pytanie dotyczy tego, czy po wędzeniu, wędliny zamiast parzyć mogę wstawić do nagrzanego do temperatury 70 st. (w każdym razie według zaleceń przepisu, który zakłada parzenie w wodzie) piekarnika. Temperaturę mogę ustawic precyzyjnie a z jej utrzymaniem nie ma w tym przypadku problemu - w piekarniku jest przecież termostat. Nie wiem, czy parzenie w wodzie ma jakiś szczególny walor, czy chodzi wyłącznie o stałą, okreslona temperaturę? Moje drugie pytankie dotyczy tego, jak długo wędzić? Pytam, bo jeden znajomy wędzi "cały dzień, pomalutku" - jak to zwykł był mawiać Czy można wyroby "przewędzić"? Zapeklowałem w sumie 5 kg mięsa (półtora kilograma schabu, kilogram szynki, kilogram polędwiczek i półtora kilograma boczku).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.