Skocz do zawartości

kudlaty00

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    olsztyn

Osiągnięcia kudlaty00

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Elu serdeczne podziekowania i zyczenia swiateczne od mamy ser wyszedl przepyszny i w takiej konsystencji jak powinien
  2. Przekazuje serdeczne pozdrowienia i zyczenia Wesloych Swiat (od mamy ) Proba serow i wedzenia bedzie w sobote wiec jak nie zapomne dam znac jak poszlo raz jeszcze DZIEKUJE !!
  3. Witam Na wstepie napisze ze pisze w imieniu mojej mamy nie jest komputerowa a poprosila mnie o pomoc bo sobie nie moze poradzic. 1. podgrzewa mleko do 80st zeby sie szybko scielo 2.na 10 l plaska lyzeczka podpuszki (zamowionej z allegro) 3.skrzep scina sie w 10-15 min jak powiedziala blyskawicznie 4.ser miekki nie kruszacy sie ala oscypek 5.ojciec znalazl taki w internecie i taki stosuja probujac zmianic to i owo zeby wyszlo ale bez rezultatu. W domu sa 4 kozy wiec mleka jes w brod. z tego co wiem mleko jest mrozone (na wieksza ilosc) i dopiero wtedy przetwarzane na sery. Elu prosba od mamy jakbys miala jakis przepis - dokladne insrtukcje jak zrobic taki ser z koziego mleka bedzie Ci bardzo wdzieczna
  4. Witam Technologia wytwarzania sera: 10l mleka koziego podgrzewam do 80 stopni, dodaję płaską łyżeczkę podpuszczki(czasami ser wytrąca się rzadki i długo (dobę)ścieka na tetrze-wtedy serwatka jest praktycznie biała i mętna.Jeśli ser jest twardy, kroję go na części i w rajstopie zanurzam w gorącej wodzie i formuję. Rzadki ser wkładam do rajstopy i też staram się go formować ale bez gorącej wody. Wkładam je do solanki na 2 doby. Oba rodzaje serów suszę 1,5 doby i przekładam sposobem góra-dół. Wędzę go ok 5 godz. w niezbyt gorącym dymie(nie mam termometru). Dlaczego po tym procesie sery są smaczne, ale kruszą się i są trudne do krojenia. co robię źle ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.