No i stało się! :devil: Piątek czyli wczoraj parzenie i pieczenie, dziś rano, czyli sobota degustacja!
Powiem wam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Polędwica jest soczysta różowiutka, co widać zresztą na fotkach :lol:
Miałem dwa kilogramowe kawałki schabu. Postanowiłem jeden upiec w piekarniku ściśle wg zaleceń kolegi Bagno:
/viewtopic.php?p=117407#117407
z tym, że do finalnej temp. w środku 63st. Pieczony kilogram podzieliłem jeszcze na pół i część natrłem mieszanką papryki w proszku, sosu sojowego i miodu.
Drugi kilogram sparzyłem w temp ok 72st do temperatury w środku mięsa 63st.
Moje porównanie jest takie, że wyrób pieczony wyszedł bardziej soczysty, wręcz idealny. Wyrób parzony ciut bardziej suchy ale minimalnie.
Oba jednak wyszły świetne :grin: :grin: :!: :!:
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!!
Obiecałem sobie, że już nawet nie podejdę do stoiska z gotowymi wędlinami, skoro dzięki Wam można wyczarować wszystko :grin: :grin:
Poniżej wklejam kilka fotek:
Przygotowane do pieczenia, po osznurowaniu:
http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PjA0OiwI/AAAAAAAAD58/sKGxnxLtoSw/s640/100_1267.JPG
http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PmDWfg1I/AAAAAAAAD6A/lo7249ZWOKM/s512/100_1268.JPG
Przed pieczeniem natarte "smarowidłem":
http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PpuRBGrI/AAAAAAAAD6E/ADl_QLdrFfY/s640/100_1269.JPG
A tu przed parzeniem, kawałek do tego przeznaczony:
http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PtLDR-9I/AAAAAAAAD6M/gVtsnur9-cc/s640/100_1270.JPG
Po pieczeniu:
http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PvadTANI/AAAAAAAAD6Q/27MVsOu8U08/s640/100_1271.JPG
Po parzeniu, kawałek ten lekko obsmarzyłem na suchej patelni przed parzeniem:
http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-Pw6Hp_MI/AAAAAAAAD6U/zgJgSkekG5A/s640/100_1272.JPG
Przekrój parzonego:
http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PyNPFQAI/AAAAAAAAD6Y/yMFGwbNDeLY/s512/100_1273.JPG
Poniżej pieczone i parzone razem:
http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-P1wzTxXI/AAAAAAAAD6k/vLe0TzxPMZg/s640/100_1275.JPG
http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PzzVNwvI/AAAAAAAAD6c/lWkMaiREueQ/s512/100_1274.JPG