Skocz do zawartości

meteorolog

Użytkownicy
  • Postów

    46
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O meteorolog

  • Urodziny 11.06.1971

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia meteorolog

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Niczego nie zmieniałem w instalacji elektrycznej tego napędu.
  2. Napęd to wyciągarka linowa. Rozebrałem bęben, pozostała sama przekładnia z silnikiem wraz z kablem sterującym. Sprzęgło wytoczone na tokarce zaś podstawa to profile nierdzewne zespawane. To wszystko.
  3. Moja sprawdza się już dwa lata.Do tego maszynka 32. Pozdrawiam
  4. U mnie w mieszalniku również pracuje wyciągarka i bez najmniejszego problemu miesza aż miło.
  5. Mój napęd do maszynki 32 sprawuje się znakomicie.
  6. Mam nadzieje, ze komuś się przyda pomysł.
  7. Dzisiaj zakończyłem konstrukcję swoich urządzeń.
  8. ZMiana kierunku obrotów w silniku jednofazowym, polega na odwróceniu względem siebie cewki rozruchowej w stosunku do uzwojenia roboczego. Silniki jednofazowe posiadają dwa uzwojenia. Robocze i rozruchowe. Robocze w trakcie pracy silnika podłączone jest na stałe do zasilania, zaś rozruchowe poprzez kondensator, cewkę lub wyłącznik odśrodkowy ( starsze pralki Frania). W przypadku pytań polecam się.
  9. Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin. Regulator PID na podstawie pomiarów temperatury w czasie jest w stanie "przewidzieć" konieczność włączenia i wyłączenia grzałki przed osiągnięciem temperatur granicznych wynikających z założonych progów co w znacznym stopniu poprawia dokładność regulacji temperatury. Inaczej: ustawiając 50stopni na regulatorze temperatury będziemy mieli wahania zależne od wielu czynników: mocy grzałki, pojemności cieplnej układu, strat etc. Grzałka będzie zasilana dopóki temperatura nie osiągnie 50 stopni, po wyłączeniu dalej będzie grzać i podniesie temperaturę jeszcze o np. 2 stopnie. Podobnie z załączeniem po obniżeniu temperatury - temperatura spadnie poniżej 50 stopni - zostanie załączona grzałka, ale opóźnienie jej zadziałania spowoduje że temperatura mimo włączonej grzałki jeszcze spadnie o jakąś wartość np. o 2 stopnie. Czyli mamy regulację +-2stopnie błędu i nie jesteśmy w stanie zwiększyć dokładności. W przypadku regulatora PID wyłączenie grzałki nastąpi przy temperaturze 48 a całość układu "dojdzie" do założonych 50, jeśli temperatura zacznie spadać to regulator włączy grzałkę nawet jeśli w danej chwili w układzie temperatura nie zeszła poniżej zadanej. Regulator PID jest w stanie utrzymywać temperaturę zadaną również przy zmianie warunków otoczenia np. wędzenie lato-zima. Jednak nie rozumiesz o czym piszesz. PID w wielkim skrócie określa w przypadku regulatora temperatury moc źródła ciepła poprawiając jego stabilność proporcjonalnie do nastawy. Żle dobrane parametry jednego z trzech algorytmów przyniosą wręcz odwrotny skutek. Teraz rodzi sie pytanie. Czy w wędzarni stabilność temperatury wymagana jest co do 1 stopnia? nie sądzę. Moc źródła ciepłą jest stała - np. grzałka 2KW. Sterownik nic tutaj nie reguluje. Sterownik w przypadku wędzarni steruje przekaźnikiem załączającym grzałkę - włączony i wyłączony - nie ma opcji pośrednich. Algorytm jest jeden nie trzy - parametry trzeba dobrać do układu. Nie wiem co myślałeś pisząc: "przyniosą wręcz odwrotny skutek"? - Mrozić zacznie zamiast grzać? :-). Czy stabilność do 1 stopnia jest wymagana - nie wiem - ale jeśli jest do osiągnięcia za 100 zł + trochę pracy własnej to ja osobiście z takiej opcji bym skorzystał. -- Romii O masz, mógłbys chociaż w google zerknąć zanim napiszesz cokolwiek. Nie ma sensu ta rozmowa.
  10. Musze dodać, że potrawa na zdjęciu została przygotowana przez Marokankę
  11. Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin. Regulator PID na podstawie pomiarów temperatury w czasie jest w stanie "przewidzieć" konieczność włączenia i wyłączenia grzałki przed osiągnięciem temperatur granicznych wynikających z założonych progów co w znacznym stopniu poprawia dokładność regulacji temperatury. Inaczej: ustawiając 50stopni na regulatorze temperatury będziemy mieli wahania zależne od wielu czynników: mocy grzałki, pojemności cieplnej układu, strat etc. Grzałka będzie zasilana dopóki temperatura nie osiągnie 50 stopni, po wyłączeniu dalej będzie grzać i podniesie temperaturę jeszcze o np. 2 stopnie. Podobnie z załączeniem po obniżeniu temperatury - temperatura spadnie poniżej 50 stopni - zostanie załączona grzałka, ale opóźnienie jej zadziałania spowoduje że temperatura mimo włączonej grzałki jeszcze spadnie o jakąś wartość np. o 2 stopnie. Czyli mamy regulację +-2stopnie błędu i nie jesteśmy w stanie zwiększyć dokładności. W przypadku regulatora PID wyłączenie grzałki nastąpi przy temperaturze 48 a całość układu "dojdzie" do założonych 50, jeśli temperatura zacznie spadać to regulator włączy grzałkę nawet jeśli w danej chwili w układzie temperatura nie zeszła poniżej zadanej. Regulator PID jest w stanie utrzymywać temperaturę zadaną również przy zmianie warunków otoczenia np. wędzenie lato-zima. Jednak nie rozumiesz o czym piszesz. PID w wielkim skrócie określa w przypadku regulatora temperatury moc źródła ciepła poprawiając jego stabilność proporcjonalnie do nastawy. Żle dobrane parametry jednego z trzech algorytmów przyniosą wręcz odwrotny skutek. Teraz rodzi sie pytanie. Czy w wędzarni stabilność temperatury wymagana jest co do 1 stopnia? nie sądzę.
  12. Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin.
  13. Tylko w jakim celu stosować regulator temperatury z algorytmem PID w wędzarni?
  14. Właśnie wróciłem z kolejnej z moich podróży. Maroko kraj rozmaitości kulinarnych. Jedna z najbardziej popularnych potraw robiona na wszelkie możliwe sposoby Tadżin. Wersja z kurczakiem oraz karmelizowanymi morelami z białym sezamem.
  15. meteorolog

    Dowcipy

    Takie delikatne.. [Dodano: 22 lip 2019 - 20:30] c.d... [Dodano: 22 lip 2019 - 20:41] jeszcze wygrzebane.....
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.