-
Postów
46 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
O meteorolog
- Urodziny 11.06.1971
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Rybnik
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
Osiągnięcia meteorolog
-
Niczego nie zmieniałem w instalacji elektrycznej tego napędu.
-
Napęd to wyciągarka linowa. Rozebrałem bęben, pozostała sama przekładnia z silnikiem wraz z kablem sterującym. Sprzęgło wytoczone na tokarce zaś podstawa to profile nierdzewne zespawane. To wszystko.
-
-
Mieszarka - napęd z silnika od wciągarki
meteorolog odpowiedział(a) na kokos temat w Mieszarki do farszu
-
-
Fotki maszynek elektr i mieszarek-własne wykonanie
meteorolog odpowiedział(a) na mtomaszko temat w Maszynki do mięsa
Mam nadzieje, ze komuś się przyda pomysł. -
Fotki maszynek elektr i mieszarek-własne wykonanie
meteorolog odpowiedział(a) na mtomaszko temat w Maszynki do mięsa
-
ZMiana kierunku obrotów w silniku jednofazowym, polega na odwróceniu względem siebie cewki rozruchowej w stosunku do uzwojenia roboczego. Silniki jednofazowe posiadają dwa uzwojenia. Robocze i rozruchowe. Robocze w trakcie pracy silnika podłączone jest na stałe do zasilania, zaś rozruchowe poprzez kondensator, cewkę lub wyłącznik odśrodkowy ( starsze pralki Frania). W przypadku pytań polecam się.
-
Moje doświadczenia z regulatorami temperatury
meteorolog odpowiedział(a) na zenza temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin. Regulator PID na podstawie pomiarów temperatury w czasie jest w stanie "przewidzieć" konieczność włączenia i wyłączenia grzałki przed osiągnięciem temperatur granicznych wynikających z założonych progów co w znacznym stopniu poprawia dokładność regulacji temperatury. Inaczej: ustawiając 50stopni na regulatorze temperatury będziemy mieli wahania zależne od wielu czynników: mocy grzałki, pojemności cieplnej układu, strat etc. Grzałka będzie zasilana dopóki temperatura nie osiągnie 50 stopni, po wyłączeniu dalej będzie grzać i podniesie temperaturę jeszcze o np. 2 stopnie. Podobnie z załączeniem po obniżeniu temperatury - temperatura spadnie poniżej 50 stopni - zostanie załączona grzałka, ale opóźnienie jej zadziałania spowoduje że temperatura mimo włączonej grzałki jeszcze spadnie o jakąś wartość np. o 2 stopnie. Czyli mamy regulację +-2stopnie błędu i nie jesteśmy w stanie zwiększyć dokładności. W przypadku regulatora PID wyłączenie grzałki nastąpi przy temperaturze 48 a całość układu "dojdzie" do założonych 50, jeśli temperatura zacznie spadać to regulator włączy grzałkę nawet jeśli w danej chwili w układzie temperatura nie zeszła poniżej zadanej. Regulator PID jest w stanie utrzymywać temperaturę zadaną również przy zmianie warunków otoczenia np. wędzenie lato-zima. Jednak nie rozumiesz o czym piszesz. PID w wielkim skrócie określa w przypadku regulatora temperatury moc źródła ciepła poprawiając jego stabilność proporcjonalnie do nastawy. Żle dobrane parametry jednego z trzech algorytmów przyniosą wręcz odwrotny skutek. Teraz rodzi sie pytanie. Czy w wędzarni stabilność temperatury wymagana jest co do 1 stopnia? nie sądzę. Moc źródła ciepłą jest stała - np. grzałka 2KW. Sterownik nic tutaj nie reguluje. Sterownik w przypadku wędzarni steruje przekaźnikiem załączającym grzałkę - włączony i wyłączony - nie ma opcji pośrednich. Algorytm jest jeden nie trzy - parametry trzeba dobrać do układu. Nie wiem co myślałeś pisząc: "przyniosą wręcz odwrotny skutek"? - Mrozić zacznie zamiast grzać? :-). Czy stabilność do 1 stopnia jest wymagana - nie wiem - ale jeśli jest do osiągnięcia za 100 zł + trochę pracy własnej to ja osobiście z takiej opcji bym skorzystał. -- Romii O masz, mógłbys chociaż w google zerknąć zanim napiszesz cokolwiek. Nie ma sensu ta rozmowa. -
Musze dodać, że potrawa na zdjęciu została przygotowana przez Marokankę
-
Moje doświadczenia z regulatorami temperatury
meteorolog odpowiedział(a) na zenza temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin. Regulator PID na podstawie pomiarów temperatury w czasie jest w stanie "przewidzieć" konieczność włączenia i wyłączenia grzałki przed osiągnięciem temperatur granicznych wynikających z założonych progów co w znacznym stopniu poprawia dokładność regulacji temperatury. Inaczej: ustawiając 50stopni na regulatorze temperatury będziemy mieli wahania zależne od wielu czynników: mocy grzałki, pojemności cieplnej układu, strat etc. Grzałka będzie zasilana dopóki temperatura nie osiągnie 50 stopni, po wyłączeniu dalej będzie grzać i podniesie temperaturę jeszcze o np. 2 stopnie. Podobnie z załączeniem po obniżeniu temperatury - temperatura spadnie poniżej 50 stopni - zostanie załączona grzałka, ale opóźnienie jej zadziałania spowoduje że temperatura mimo włączonej grzałki jeszcze spadnie o jakąś wartość np. o 2 stopnie. Czyli mamy regulację +-2stopnie błędu i nie jesteśmy w stanie zwiększyć dokładności. W przypadku regulatora PID wyłączenie grzałki nastąpi przy temperaturze 48 a całość układu "dojdzie" do założonych 50, jeśli temperatura zacznie spadać to regulator włączy grzałkę nawet jeśli w danej chwili w układzie temperatura nie zeszła poniżej zadanej. Regulator PID jest w stanie utrzymywać temperaturę zadaną również przy zmianie warunków otoczenia np. wędzenie lato-zima. Jednak nie rozumiesz o czym piszesz. PID w wielkim skrócie określa w przypadku regulatora temperatury moc źródła ciepła poprawiając jego stabilność proporcjonalnie do nastawy. Żle dobrane parametry jednego z trzech algorytmów przyniosą wręcz odwrotny skutek. Teraz rodzi sie pytanie. Czy w wędzarni stabilność temperatury wymagana jest co do 1 stopnia? nie sądzę. -
Moje doświadczenia z regulatorami temperatury
meteorolog odpowiedział(a) na zenza temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zdaje mi sie, że każdy chce mieć regulator z PID ale nie wie po co. Wpływ histerezy na temperaturę? Histereza to pętla określajaca progi dodatni i ujemny. W przypadku regulatora temperatury różnica pomiedzy załączeniem a wyłączeniem źródła ciepła. Wpływ na temperature w tym wypadku ma tylko i wyłącznie szerokość pętli oraz bezwładność. PID miałby sens jakby wędzarnia pracowała na okrągło a nie pare godzin. -
Moje doświadczenia z regulatorami temperatury
meteorolog odpowiedział(a) na zenza temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Tylko w jakim celu stosować regulator temperatury z algorytmem PID w wędzarni? -
Właśnie wróciłem z kolejnej z moich podróży. Maroko kraj rozmaitości kulinarnych. Jedna z najbardziej popularnych potraw robiona na wszelkie możliwe sposoby Tadżin. Wersja z kurczakiem oraz karmelizowanymi morelami z białym sezamem.
-
Takie delikatne.. [Dodano: 22 lip 2019 - 20:30] c.d... [Dodano: 22 lip 2019 - 20:41] jeszcze wygrzebane.....