Skocz do zawartości

Krystaler

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Mettmann / De.

Osiągnięcia Krystaler

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie , ja tez poprosze jedna płytkę szkoleniową SDM . Pozdrawiam wszystkich.
  2. witaj szmulik Czy grzalka malej,czy duzej mocy temp. pieczenia ta sama i wg. przepisu. W temp. 80°C nie bedzie roznicy , lecz dostac sie z temp. normalnego wedzenia ( do 60°C ) do temp.80°C lub 90°C przy grzalce 500 W , a grzalce np.2000 W to juz bedzie roznica , to roznica w czasie trwania calego cyklu wedzenia . Mysle ze szybciej wyzsza.(Nie testowalem,ale na 500W-wej grzalce ciezko chyba bedzie np. o 90°C ) pozdrawiam i milej niedzieli wszystkim zycze.
  3. A w ktorym miejscu zamontowana jest grzalka w malym borniaku ? Jak z tylu na dole to beda problemy z temp. w przodzie wedzarki , tak sam mialem w UW 150 do czasu zmiany mocy i polozenia grzalki , teraz jest ok. tu byles bardzo cierpliwy , ja po 2 godz.zdecydowalem wedzonki parzyc , teraz juz po klopocie.
  4. Tak Marku z Bielska , bylo z tym troche roboty , ale tak mialo byc - funkcjonalnie i estetycznie.
  5. Tylko pewnie po gwarancji za ingerencję w produkt :???: Z tym sie jak najbardziej liczylem , takze z dodatkowymi kosztami , w tym wypadku chodzilo mi o konstrukcje mobilnego sprzetu ktory dobrze pracuje , moim zdaniem pracuje b.dobrze. Co do umieszczenia grzalki , powiem tyle - ponizej DG zbyt ciasno , a i podloze moglo by temp. nie wytrzymac , zbyt duza moc grzalki. Te dwa czujniki temp. umiescilem na wysokosci poziomu zawieszania wedzonek , przerobka jeszcze w dalszym ciagu bedzie testowana. A to kabanosy wg.przepisu "halusi" wedzone juz na przerobionym "Borniaku" mniam , przepis superowy.Temp. dodatkowo mierzona na roznych wysokosciach sada termometru. Za wszystkie uwagi i pochwaly serdecznie dziekuje. Pozdrawiam.
  6. Witam serdecznie. Wklejam parę fotek z przeróbki "Borniaka"150 Praca na tym przerobionym sprzęcie to sama uciecha , wszystko działa , a i wędliny dobrze uwędzone no i pieczenie osiągalne. Grzałka 2300 W , wystarczający zapas mocy , jednakowa temp.w całej wędzarni . Pozdrawiam
  7. witaj marcus wedzonki wedzonkami , kielbasa kielbasa ale kiedy grzalka w UW 150 z tylu na dole to nie za wesolo z dokladnym pomiarem , o czym mowi sam za siebie pomiar temp. w komorze przez termometr w drzwiach roznica conajmniej 20°C pozdrawiam
  8. Koszu to gdzie wedlug Ciebie najlepiej umiescic sade/sady pomiarowe aby temp. byla w miare dokladna , czy pozostaja wtedy tylko testy,testy i jeszcze raz testy
  9. Koszu a te temperatury Po 10 minutach temp w Borniaku - 50 stopni po 15 min - 72 stopni po 20 min - 88 stopni po 26 min - 100 stopni po 30 min - 106 stopni po 35 min - 112 stopni po 45 min - 120 stopni to ktory termometr pokazywal (analog w drzwiach) czy ten wpuszczony do srodka digital z sada?
  10. witam ja prawdopodobnie zastosuje ten oto sterownik temp. w moim zadymiaczu UW 150 - dwie sady pomiarowe. http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/sc20.html mam pytanie dotyczace grzalki , a mianowicie czy istnieje oryginalna grzalka 1500 - 2000 W pasujaca do Borniaka UW 150 , albo kombinacje ? za propozycje i odpowiedzi dzieki.
  11. Mysle ze problemy wystepuja tylko z duzym UW-150 , bo grzalka za slaba
  12. Witaj Koszu. W sobote odbylo sie pierwsze wedzenie w wedzarni Borniak 150. U mnie w instrukcji takze grzalka 500 W - zbyt slaba na tego duzego , tak mysle.Temp. po ok. 1h grzania 40°C - przy zamknietym kominie idzie lepiej,termometr z sada wpuszczony przez komin do srodka wedzarni (term. w drzwiach b.niedokladny).Termostat ustawiony na 40°C , temp. w wedzarni 57°C - wyl. 45°C zal. zbyt duze skoki , o pieczeniu wedlin to juz mowy nie ma .Temp. uzyskana po 1h na pelnych obrotach(tzn. zaczynajac od ponownego zal. termostatu 45°C) to 74°C przy 7°C zewn. Czekaja mnie male przerobki , i moze jakis tel. do firmy Borniak , moze grzalke zamienia na mocniejsza . Dodam ze wedzarnia zanim dotarla do mnie przebyla prawie 2000 km:). Wedlinki udane wiec i ja zadowolony , poprawie i zobacze.Generator dymu spisal sie dobrze tzn. b.dobrze. Pozdrawiam [ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 22:26 ] Też mam termostat z kapilarą i utrzymuje temperaturę w komorze +/- 3 (trzy) stopnie. Komora 41x32x90 cm.Tzn. to Borniak 70 ?
  13. Serdecznie witam. Moja nadziewarka przed i po odnowie,pojemnosc ok. 7 l , na tloku rowek i oring 5 mm , jest bardzo szczelna , nadziewanie jelit baranich (kabanosy) mieso mielone na sitku 10mm i 8 mm to katastrofa, nie do wykonania , jednak juz kielbasnice i wyzej bez problemu,jakies podpowiedzi ? http://images45.fotosik.pl/589/ebf9ec959559e6d8m.jpg http://images35.fotosik.pl/403/ce3ea7d2691e2de4m.jpg http://images41.fotosik.pl/582/18552dfe4b813d98m.jpg A tu juz 3 l Trespade , kabanosy bez problemu http://images38.fotosik.pl/580/5617410b3e6b2752m.jpg http://images43.fotosik.pl/588/4846e841c77661cfm.jpg
  14. Witam serdecznie. Kol. butcher , od polowy stycznia jestem szczesliwym posiadaczem komory wedzarniczej Borniak (duzy) + gen. dymu , otrzymalem 3% rabatu .Zadzwon do Borniaka i zapytaj jak sprawa wyglada . Pozdrawiam i zycze powodzenia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.