Skocz do zawartości

szmulik

Użytkownicy
  • Postów

    140
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    birningham

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia szmulik

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Podczas rolowania kolejne warstwy skleją się ze sobą. Można będzie go kroić na cienkie plasterki. O ile nie ma to większego wpływu na smak, to na wygląd i estetykę już tak. Dzięki za pomoc, robiłem roladę z boczku kilka razy z rożnymi efektami, przy moim chudym boczku te rozbijanie to jest chyba to co sprawi ze rolada będzie taka jak trzeba .
  2. Dopiero teraz przeczytałem . Gdzieś miałem fotki na których pokazałem jak przekroić boczek "na książkę", ale gdzieś mi wcięło. Binio pokazał to super . Jeżeli ten boczek rzeczywiście jest taki cienki, to nie ma sensu go przekrawać. Rozbij go tłuczkiem, jak na kotlety i będzie dobrze . no jest dziś przywozem półtusze całość bez głowy waży 60kg tłuszczu zero. A rozbijanie tłuczkiem w jakim jest celu?
  3. No teraz rozumiem. Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm
  4. Mam kilka pytań? Po co jest te rozkrajanie na książkę i jak potem zwijać taki boczek? - Zwijać złożony zaczynając od tych 2 nierozciętych cm? Czy rozłożyć i zwijać od początku do końca? W jaki celu rozbija mięso tłuczkiem przed zwinięciem ? Od czego oprócz dobrego ściśnięcia zależy czy boczek jest ładny i zwarty po ukrojeniu ?
  5. Mój już się nie zatyka problem był że nie miał spadu żeby smoła spływała. Mam pytanie ile czasu wędzenia wam starcza 3 litry zrębek (pełne załadowanie) i przy jakim ustawieniu pompki wędzicie?
  6. Racja 80g. A czy nie osiągnę tego samego rezultatu dając 20g i nie mocząc?
  7. Hej Ostatnio kupiłem boczek litewski i bardzo mi posmakował. Dlatego chciałbym zrobić własny Znalazłem przepis an stronie głównej, ale niepokoi mnie ilość soli dodana do peklowania. Według tego przepisu jest 100g peklosoli na kg mięsa?? Ostatnio robiłem boczek wędzony na gorącu i do suchego peklowania dałem 30g peklosoli był stanowczo za słony. Rozumiem ze potem po peklowaniu jeszcze jeszcze moczy ale jak dam 100g to będę musiał moczyć ze 3 dni. Ktoś robił boczek z tego przepisu?
  8. Dzięki
  9. No faktycznie na początku jak była czyściutka to się nie zapychał. Mam zamontowane ze jest lekko pochylona i sporo tej smoły kapie spróbuje pochylić jeszcze bardziej Jakim środkiem chemicznym to czyścić ?
  10. Zrebki mam idelalnie suche. Smokai to ten dymogenerator http://www.smokai.com
  11. Dymogenerator dymi ładnie przez godzine potem przestaje . Cały wylot jest zawalony smołą i przestaje dymić. Przed wedzeniem zawsze staram sie dobrze wyskrobac pozostalosci z ostatniego wedzenia. Próbowałem rozne zrębki i to samo. Na poczatku uzywania nie zauwazylem tego problemu Jakies sugestie?
  12. Dzięki za odpowiedzi A co jeśli z jedne strony deski jest sek a z drugiej praktycznie go niema lub jest malutki? Czy takie deski można stosować?
  13. Planuje robić wędzarnię z dwoma warstwami desek i wełną pomiędzy nimi. Czy mogę dać zewnętrzne deski z sękami?
  14. Nie rozumiem, dlaczego tak uważasz? Przez pierwsze 3 godziny utrzymywałem temperaturę 50 - 60 stopni i spaliłem drewno orzechowca. Dymiło się aż miło. To nie jest wędzenie? Jeśli chodzi o smak to w porównaniu do Broniaka, którego używam, na co dzień, w mięsie w końcu było czuć smak wędzenia. Może nawet aż za dużo.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.