Skocz do zawartości

dapkrak

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    bristol / uk
  • Zainteresowania
    fotografia

Osiągnięcia dapkrak

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Piszesz że peklujesz co jest nie prawdą .Ty szyneczki solisz metodą mokrą w solance na samej soli . PozdrawiamDzięki DZIADEK! Coś co dla jednych jest oczywiste dla drugich już nie tak bardzo. Myślałem że generalnie sól to ten składnik. Dzięki raz jeszcze. Następną razą zrobię wg rady. Pozdr
  2. Niestety nie mam dostępu do peklosoli (UK). Może być dodatek saletry??
  3. Niestety drewno w kawałkach okorowane... czy jest jakoś bardziej lepkie? czyli rozumiem że bardziej kopci?? jest inny zapach? Ale czy będzie "to" trujące jak gdzieś już przeczytałem? Pocieszyłeś mnie :grin: Szyneczkę nastrzykiwałem 2x a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. Faktycznie następnym razem będę peklował dłużej...
  4. Nie nastrzykąłeś tej szynki i jest niedopeklowana w środku.Przy krótkim peklowaniu konieczny jest nastrzyk 7% wagi szynki. Nie napisałem... Szyneczka była ok 2.1kg surowa a peklowałem faktycznie krótko bo tylko 2 dni. 2 nastrzyki co 1 dzień po ok 120ml. (przy okazji powiem że używam samej soli jeżeli to ma jakieś znaczenie) Jeśli chodzi o parzenie to faktycznie błąd następnym razem zrobię jak napisałeś...
  5. Witam! Korzystam z forum już jakiś czas. Wielkie dzięki za wszystkie rady - rewelacja!! Do tej pory używałem przenośnej gillo-wędzarki z paleniskiem pod wędzarką. Znaczy się dalej jej używam ale zbudowałem proste palenisko obok i dym doprowadzam rurą. Zaleta jest taka że poprzednio "wędziłem" w temp. 100-120C a teraz mam 35-70C tak że różnica ogromna i dopiero teraz mogę powiedzieć że WĘDZĘ. Mam kilka pytań - może bardzo prostych/naiwnym ale mnie męczą więc proszę o pomoc. 1. DREWNO. Mam możliwość kupować jedynie drewno w siatkach lub m3 bez zamawiania rodzaju. Wczoraj kupiłem nie sezonowane i będę sobie suszył. a) czy mogę jakoś odróżnić drewno z drzewa iglastego od liściastego (tak świerze jak i sezonowane). b) czy drewno iglaste pachnie/dymi się inaczej od liściastego. c) czy coś się stanie jak podczas suszenia na kilka liściastych trafi się iglasty kawałek? 2. PARZENIE. Podczas parzenia (wrzucam do circa 90-95C a potem parzę w 65-72C) a) szynka mi pęka na bokach - dlaczego? b) szyneczka jest "zielonkawa" w środku a różowa dookoła. Jakaś przyczyna? Z góry dziękuję. Igor
  6. dapkrak

    Przywitanie

    Dzieńdoberek! Przedstawić się wypada... Tak więc na imię mi IGOR, chwilę temu zapragnąłem coś sobie uwędzić więc trafiłem na ten serwis/forum. Jestem zachwycony!! Będę na razie studiował a za kilka chwil kupuję małą przenośną wędzarkę i zaczynam zabawę. Pozdrawiam wszystkich! A, tak na marginesie obecnie utknąłem w Bristolu-UK więc jak by ktoś był niedaleko to chętnie wymienię namiary... :smile:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.