Skocz do zawartości

lolo1976

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    gdańsk

Osiągnięcia lolo1976

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za rady, zaczyna mi się coś pomału klarować, może nie będzie tak ciężko. Poza tym w weekend przejeżdżałem przez pewną miejscowość i wypatrzyłem tam malutki sklepik (1 lodówka) z wędlinami domowymi, dokładnie taki jak mam zamiar otworzyć, niestety był nieczynny. Ale w tygodniu wezmę dzień wolny i pojadę tam, porozmawiać z właścicielem, co i jak, mam nadzieję, że udzieli mi kilku rad, skoro nie będziemy konkurencją( inny zakątek Polski)
  2. Czyli tak jak ja to rozumiem, wszystkie osoby handlujące na allegro lub targowiskach, które w swoim gospodarstwie wyprodukowały wędliny dla siebie ,a nadwyżkę sprzedają, działają nielegalnie? To niesprawiedliwe. Wynika z tego jasno: kto ma kasę i stać go na wybudowanie zakładu mięsnego, będzie robił następną kasę. A jak ktoś chce malutkimi kroczkami się czegoś dorobić to jest już na starcie przekreślony. Echhh :???:
  3. Widzę, że będzie ciężko i kosztownie. A myślałem naprawdę o czymś niewielkim, tak jak to na wsi do tej pory robiłem, dla siebie i znajomych. A może przybliżycie mi jak wygląda sprawa z produktem tradycyjnym? Wymagania sanitarne etc. Chodzi mi o wytwarzanie wędlin w warunkach "domowych" i zarabianiu na tym, płaceniu podatków. Ale jak będą takie przeszkody to widocznie czeka mnie szara strefa.
  4. Widzę, że tradycyjnie po Polsku, czyli pod górę. Kurcze a myślałem, że obejdzie się bez kombinowania
  5. Witam, na wstępie pragnę przeprosić jeżeli taki temat był, ale ja nie potrafię znaleźć. Jeżeli zawracam głowę, to tez serdecznie przepraszam. Do rzeczy: Chciałbym razem z wujem rzeźnikiem, przy domu wytwarzać niewielkie ilości wędlin, z przebadanych półtusz z ubojni (ok. 1 półtusza dziennie) i gdzieś to sprzedawać (np malutki sklepik z moimi wyrobami, lub dawać do kilku "mięsnych" w mojej okolicy), oczywiście płacąc podatki itd Moje pytanie brzmi: jak się do tego zabrać od strony formalnej? Zarejestrować jakiś produkt tradycyjny/regionalny czy może są inne sposoby, żeby legalnie sprzedawać wędzonki i kiełbasy. Widziałem, że ludzie sprzedają przez allegro, ale nie jestem pewny legalności. Będę serdecznie wdzięczny za wszelkie porady i informacje. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.