Skocz do zawartości

krasnoludek

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zgierz

Osiągnięcia krasnoludek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Kolegę serowara! Też jestem serowarem-amatorem i chciałbym podzielić się doświadczeniami. Serowarstwem zajmuję się od kilku lat i też miałem wiele problemów z produkcją. Każdy ser dla serowara-amatora jest dziełem sztuki i nie zawsze wyjdzie taki sam. Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia odnośnie pleśni niechcianej, to sery przemywam co kilka dni czystym spirytusem, do czasu osuszenia skórki. Jeśli chodzi o pleśń niebieską lub białą, to do wzrostu potrzebuje ona powietrza i dużej wilgotności (w granicach 80-90%). Swoją przygodę z serowarstwem zaczynałem kiedy jeszcze w Internecie było mało informacji na ten temat, a w tej chwili mogę polecić strony: Agrovis, Pracownia serów, https://wanczykowka.pl/. Można tam znaleźć wiele przepisów i porad. Pozdrawiam i życzę wspaniałych serów. Jurek
  2. Moja domowa produkcja Zdjęcie - https://goo.gl/photos/YdThhkshyWWry1o67 Do produkcji serów jako zakwasu używam maślanki, jogurtu, zsiadłego mleka, śmietany. Czy któryś z Kolegów mógłby mi doradzić, do jakiego sera, którego z produktów używać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.