Skocz do zawartości

Yarro

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Dolny śląsk

Osiągnięcia Yarro

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Yarro

    Wędzony boczek

    Wielkie dzięki, teraz coś niecoś wiem na ten temat. Pozdrawiam
  2. Yarro

    Wędzony boczek

    Zapytam jeszcze raz: 1. jak długo może sobie wisieć ? 2. jaka jest różnica gdy dojrzewa przez dwa tygodnie a jaka gdy przez jeden miesiąc (jakie zachodzą w nim zmiany) ? 3. zmiany w kolorystyce, zaczyna "sinieć" czy to normalny proces ? Dziękuję, pozdrawiam
  3. Yarro

    Wędzony boczek

    Witajcie Pierwsze - jak długo może sobie tak dojrzewać (temp 12-14 C) ? Drugie - czy w pomieszczeniu powinno być wilgotno ? Mój wisiał przez 7 dni, więcej nie wytrzymałem. Zauważyłem, że zaczął się tak jakby "pocić", biały tłuszczyk zaczął się świecić jakby pokryty był lakierem. Miałem problem z przekrojeniem, taki był twardy na wierzchu. W smaku zupełnie inny niż zaraz po wędzeniu. Zauważyłem zmiany w kolorystyce wewnętrznej, zaczął zmieniać kolor na taki siny, czy to normalny objaw ? Na fotkach zaznaczyłem miejsca sinienia. Pozdrawiam http://images42.fotosik.pl/315/3a57e457b4824e6bm.jpg http://images46.fotosik.pl/1486/ee79921234bbc051m.jpg
  4. Yarro

    Wędzony boczek

    Witam Czy można boczek surowy po wędzeniu, powiesić do przewiewnej piwnicy (temp. 12-14 st.C.) Na jaki czas i jaka będzie różnica w wyglądzie i smaku takiego boczku ? Pozdrwiam
  5. Yarro

    Żeberka z dzika

    Dzięki wielkie. Wybieram wariant od "grzegorz 565" ze względu na proste przygotowanie, o to mi chodziło. Dzięki również dla "beiot". Wędzarnię posiadam, ale wędzę głownie wieprzowinę, drób i ryby. Twoje produkty na fotkach są super, zwłaszcza ten boczek, chciałbym taki mieć, ale wszystkiego nie można mieć. Niestety dostęp do dziczyzny mam zerowy...a może to i dobrze. Pozdrawiam
  6. Yarro

    Żeberka z dzika

    Witam Dostałem ok. 1,5 kg zamrożonych żeberek z dzika. Leżały już jakiś czas w zamrażalce, postanowiłem je rozmrozić i coś z nimi zrobić. Z tematu dziczyzny jestem "noga" więc nie mam pojęcia jak się do nich zabrać od momentu rozmrożenia do fazy końcowej. Czy mogę prosić o praktyczne wskazówki do przygotowania niewyszukanej potrawy ? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.