Skocz do zawartości

Misza

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik

Osiągnięcia Misza

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Zrobiłem hamburgery wieprzowe wg powyżej receptury z jedną modyfikacją, że cebulę suszoną zastąpiłem świeżą. Bardzo łatwo się je formuje. Można zrobić 0,5 cm placki i nie rozlatują się. Smak bardzo ok. Dzięki za przepis :smile:
  2. Misza

    Wyznaczenie trasy :)

    No właśnie ponoć "zrobiona jest już autostrada tamtędy nawet ViaMichelin pokazuje :grin: A1 dojeżdżasz do Świerklan (koniec autostrady) i kierujesz się na Wodzisław Śl. W Wodzisławiu skręcasz na Chałupki (droga nr 78). Czyli ok. 25 km zwykłą drogą, a od granicy znowu autostrada.
  3. 1.piter-2 2.karolszymczak 3.Krystaler 4.przemek1978 5.bogdan b 6.wchęciński 7.majus 8. Wiesia 9. jackfantom 10. Marko 11. WaRo58 12. waldero 13.jędrek12 14.zora 15.cpn 16.mobilek 17.marcus 18.agga 19.gasmil 20.nestor 21.WIEK 22. Ziutek 23 Olek.P 24. boggi 25. zuberek 26. Wnuczek 27 dark 28 dziuniek 29 tur100 30 Gregtom 31 Paula 32 kabanos 33 Zico 34 Ted50 35 Straszny 36.Małgoś 37. EAnna 38. zbig3133 39.PePe 40.sd 41. chudziak 42.alehar 43.yogi 44. and6 45.adamP 46. wojciechz 47. Sławek 48. rimol 49. Piasek 50. qbson3 51. wiesław gil 52. iretaci 53. krzys59 54. paolodoro 55. Halusia 56. Darino 57.stolarzM 58. Dadys 59. Wiesiorek 60. rj1307 61. Kempes 62. Aron2 63. lestan 64. barman_pl 65. mario 66. honzaty 67. Sivon 68. Reju 69. BlackOnion 70. Kamilfree 71. cesiek 72. Radek 73. Podlasiak 74. anerka 75. ronin 76. A-Lee 77. Markus 78. moldy 79. beiot 80. Lesław Kępiński. Jeśli tak to ja się 'piszę" 1x 81. jakub2001 82. Papcio 83. qzym 84. Franko 85. JUREK46X1 86. Plissken 87. wiesiekm 88. Henrykos62 89. gruha0 90. Wojciech Sz 91. Batiar 92. Krzysiek-krze 93. andrzej k 94. Szostkowski 95. zbyszeks2555 96. djaras 97. maly2304 98. Misza
  4. Olcha, z małym dodatkiem jabłoni. Wędzę na nim szynnki, balerony, boczki itd i nigdy barwa nie budzi zastrzeżeń. Nie nie płukałem, ale a na powierzchni nie wyczuwam tłuszczu - kiełbasa jest jakby... matowa. Po wyciągnięciu z wędzarni była podejrzanie jasna, po parzeniu trochę ściemniała. Myślę, że to może być kwestia braku wysuszenia. Kiełbasa była zimna i niestety trochę się spociła w wędzarni. W tym dniu też była bardzo wysoka wilgotność powietrza
  5. Pewnie masz rację, w każdym razie wołowina to były okrawki i była ścięgnista. Łój usunąłem. Cóż myślałem, że mięso klasy III to mięso ścięgniste. Ale to chyba nie jest przyczyną kiepskiego wyglądu? Mięso kl II tak na oko miało ze co 40 % tłuszczu więc skąd te 10 % w całości?
  6. Skład: wieprzowina kl I - 2,85 kg (łopatka + szynka) wieprzowina kl II - 3,25 kg (łopatka, boczek, karkówka, podgardle - dość tłusta) wołowina kl III - 1,8 kg (chuda) wieprzowina kl III - 1,3 kg tłuszcz z boczku i podgardla - 0,2 kg Kiełbasa osadzała się krótko -lekko ponad godzinę w 20 st. Na normalne suszenie zabrakło czasu :blush: Następnym razem robienie kiełbasy zaplanuję na sobotę. Lubię kiełbasy mocno pachnące dymem. http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1570.jpg http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1578.jpg
  7. Podepnę się pod temat, bo też zrobiłem wczoraj swoją pierwszą kiełbasę. Poza tym, że jest trochę za mało tłusta i za bardzo zbita (wysuszona?) to w smaku jest pyszna. Nurtuje mnie jednak sprawa wyglądu: kiełbasa jest dość jasna i bez połysku - matowa. Nie wygląda to najlepiej. Zastanawiam się co było nie tak. Kiełbasa była suszona w wędzarni przez 1,5h w temp. 40-45 st, potem wędzona przez 2 godziny 50-55 st. Następnie parzenie 76-78 st przez 30 min. Studzenie swobodne. Dlaczego moja kiełbasa się nie błyszczy jak ta ze zdjęcia na początku tematu?
  8. Misza

    Przywitanie

    Wędzonki zjedzone, została tylko wędzarnia :wink: http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/www/wedzarnia.jpg
  9. Misza

    Przywitanie

    Witam Szanowne Grono! Stronę czytam od półtorej roku. W ubiegłym roku na wiosnę rozpocząłem budowę wędzarni - pomysł zapożyczyłem oczywiście z tej strony. Od listopada wędziłem 3 razy mięsiwo i 2 razy ryby. Kiełbasa ciągle przede mną. Na razie raczej nie będę się odzywał, bo jeszcze mam za mało doświadczenia. Pytać też nie mam potrzeby, bo wszystko na razie znajduję na stronie lub na forum. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za udostępniona wiedzę. Ps. Parę znajomych ników to można znaleźć :lol:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.