Skocz do zawartości

lenor

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Duczki

Osiągnięcia lenor

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. ja osobiście dodałem niedużą ilość słoniny ... a co do parzenia to poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1537&page=2
  2. To jest najlepsze miejsce na palenisko w tej wędzarni. Czy palenisko musi być pod komorą ze względu na wielkość komory? czy palenisko może być przodu wędzarni z krótkim kanałem?
  3. lenor

    Moje wędzonki

    wędzarnie przerabiam za Waszą rada to i wędzenia się za Waszą radą nauczę :grin: Jak na pierwszy raz to myślę że nie mam się czego wstydzić :grin:
  4. OK pierwszy raz testowałem nowe rozwiązanie Wielkie dzięki za pomoc
  5. lenor

    Moje wędzonki

    Oto moje dzieło po przerobieniu wędzarni http://img143.imageshack.us/img143/7027/20101212135.jpg a oto szyneczka http://img585.imageshack.us/img585/8696/20101212137.jpg
  6. i udało się uratować wędzenie :grin: dokonałem trudnego wyboru i będę dużo przerabiał na początek przeniosłem palenisko w inne miejsce http://img577.imageshack.us/img577/4695/20101212127.jpg http://img228.imageshack.us/img228/8929/20101212132.jpg Dzięki wszystkim za pomoc. Będę relacjonował wszystkie przeróbki
  7. Dziadek czy takie rozwiązanie na szybko coś pomoże? Chce w komorze pod górnym stropem stworzyć skosy które skierują dym do komina. coś w stylu odwróconej v http://img405.imageshack.us/img405/8007/1newp.jpg
  8. Masz racje nie pomyślałem :blush:
  9. Czyli problem jest w złym wygrzewaniu komory? W weekend będę walczył na próbę. a czy płytą osb można komorę wyłożyć????
  10. OK dzięki za podpowiedzi Na chwilę obecna będę walczył :grin: Na wiosnę biorę się do ostrej pracy. Podsumowanie: Pomysł nr 1 1. Palenisko przenoszę pod komorę wędzenia Wystarczy na środku wykuć otwór podobny do średnicy komina? Czy strop z betonu obłożony płytkami szamotowymi wytrzyma? 2. Wyłożyć komorę drewnem. czy coś jeszcze? Pomysł nr 2 1. Kanał puszczony bez żadnych skosów z wyjściem na środku. 2. Zmniejszenie paleniska. 3. Wyłożyć komorę drewnem. Czy coś jeszcze? w przypadku pomysłu nr 1 czy macie pomysł co zrobić z obecnym paleniskiem?
  11. będę próbował podzielę się spostrzeżeniami.
  12. obecny rozpylacz dymu jest regulowany mogę go podnosić do góry i opuszczać na dół ale czy nie jest za duży?
  13. O wyłożeniu komory drewnem już myślałem i pewnie to zrobię. Dziadek twoje przeróbki są sensowne i pewnie je zastosuje ale dopiero na wiosnę. Czy dno komory które jest wykonane z betonu wytrzyma temperaturę paleniska? oczywiście wyłożę palenisko płytkami szamotowymi. a czy zastosować jakiś rozpylacz dymu? a co zrobić z starym paleniskiem ? czy przerobić go na piec chlebowy? A możecie mi poradzić coś na teraz bo zbliża mi się wędzenie? Rozumiem tak: 1. dobrze wygrzać komorę 2. używać tylko drewna do wędzenia 3. dobrze osuszyć mięso 4. a co z rozpylaczem dymu czy taki duży jaki posiadam może być?
  14. Czyli co radzicie? teraz trudno będzie ją przerabiać wiec może jakieś drobne poprawki pomogą? Czytałem że rodzaj drewna ma wpływ na osmolenie się mięsa a ja rozgrzewam ją drewnem topoli i tu może być problem. Najbardziej mi przeszkadza osmalanie mięsa i tu szukam rozwiązania. a co z rozpylaczem dymu nie jest za duży? 75/50 12 cm nad wyjściem dymu.
  15. Kanał dymy jest pod kontem i dym wyprowadzany jest na środku komory. Szyber jest założony w kominie. Może problem jest w drewnie którym nagrzewam wędzarkę? albo za wcześnie wkładam mięso powinienem poczekać aż będzie żar w palenisku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.