Skocz do zawartości

mapet

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    turek

Osiągnięcia mapet

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. mapet

    Wędzenie szynki

    Wielkie dzięki dla kolegi maxell szyneczki sparzone poraz drogi i są suche, ale takie lubię a na słoności straciły tylko jakieś 5mm od brzegów więc wszystko ok jak dla mnie )
  2. mapet

    Wędzenie szynki

    Witam Mam taki problem: Wczoraj szyneczki uwędziłem i "sparzyłem". Dzisiaj z rana przekroiłem jedną żeby zobaczyć jak wyszły i wyszły tak, że niestety w środku są surowe :-(. Błędy jakie mogłem popełnić to jedynie temperatura parzenia (nie mam termometru niestety). Dodam że wrzuciłem szyneczki zimne do gotującej się wody na 15min a później zmniejszyłem temperaturę (nie wiem do jakiej) i gotowałem jeszcze 40 min. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy mogę ponownie gotować szyneczki? Co z nimi się stanie jeśli drugi raz będę gotował? A może do piekarnika? Proszę pomóżcie niestety są to moje pierwsze wędzonki.
  3. mapet

    Wędzenie szynki

    Piszę aż bo wyjmuje w niedziele z samego rana (godz 8-9). Czytałem ten temat, ale pytam dla pewności bo, np. mój ojciec osusza w lodowce tylko godzinę czasu i nie wiem dlaczego tak robi i czy to dobrze. P.S. Dodam, że pierwszy raz robię wędlinę.
  4. mapet

    Wędzenie szynki

    Ile czasu osuszać mięsko po wyjęciu z zalewy? Pytam bo wyjmuje w niedziele i chciałbym poczekać z wędzeniem aż do poniedziałku. Jest to możliwe?
  5. mapet

    Wędzenie szynki

    ee to mnie pocieszyliscie kolor dla mnie niewazny )) wazny smak . Nstrzyk był i to obfity jeszcze mnie czeka lektura o wędzeniu i parzeniu troche juz wiem ale jeszcze nie wszystko
  6. mapet

    Wędzenie szynki

    witam jako ze jestem nowy to dalacze sie do tematu. duzo czytalem i nigdzie nie znalazlem az do tej pory a mianowicie chodzi o: -do zalewy nie dodalem saletry (dalem sama sol zwykla kamienna) zalewe zrobiłem na 3 dni zgodnie z tabela dziadka i szyneczki pekluja się tam od rana. Co zrobiić przygotować nowy roztwór czy po prostu pozostawić bez saletry? Co się stanie z szynką jeśli nie dodalem saletry? Pozdrawiam Jarosław
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.