Następne moje ulubione.
ROGALIK CEBULOWO-SEROWY
2,5 dag drożdży
ok.0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
łyżeczka soli,
łyczeczka cukru
kubek ciepłej wody ( 250 ml)
1-2 cebule
trochę żółtego sera
ulubione zioła
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody dodać cukier, trochę mąki i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wraz z rozczynem dokładnie wyrobić ( najlepiej mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny ( aż podwoi objętość) Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze trochę zagniatać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować duży trójkąt, ułożyć wcześniej zeszkloną na oleju cebulę, posypać ziołami i serem startym, zwinąć i uformować rogala. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać startm żółtym serem. Piec ok. 30-45 minut (temp. ok 220-250 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika). Rogal jest bardzo smaczny jeszcze lekko ciepły z masłem lub jako pieczywo do jakiejś zupy.
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 15:34 ]
Foccaccia nadziewana szynką i serem
1 1/4 szklanki cieplej wody
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwki
3 1/2 szklanki maki, lub wiecej w razie potrzeby
100g dobrej gatunkowo szynki :thumbsup:
2 lyzki swiezej bazylii lub lyzeczka suchej (niekoniecznie)
100g sera mozzarella lub innego zoltego sera
Drozdze rozpuscic w wodzie i zostawic na chwilke. Dodac sol, oliwke i make (dodac tylko tyle maki, aby powstalo miekkie, ale nie klejace ciasto) i wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Przelozyc do miski posmarowanej oliwka i zostawic do wyrosniecia 1 1/2-2 godzin, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc na stolnice i lekko wyrobic, podzielic ciasto na 2 czesci. Rozwalkowac jedna czesc na prostokat (niezbyt cienki), przelozyc na wylozona pergaminem blache. Rozlozyc na ciescie plasterki szynki, posypac bazylia i ulozyc plasterki sera. Rozwalkowac pozostala czesc ciasta na tej samej wielkosci prostokat i pprzykryc nim nadzienie, lekko sklejajac brzegi ciasta. Lekko przykryc natluszczona folia i wlozyc na noc do lodowki. Wyjac okolo 20 minut przed planowanym pieczeniem, zrobic palcami lekkie wglebienia w ciescie, posmarowac oliwka i ewentualnie posypac grubaziarnista sola (niekoniecznie). Piec okolo 35 minut w temperaturze 200 st.C, az ciasto bedzie zlociste. Kroic na kwadraty i podawac.
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 15:42 ]
Chleb pikantny - dwa bochenki
1 kg mąki żytniej
100 g zakwasu żytniego na wodzie źródlanej
ok. 1/2 l wody
20 g drożdży
200 g przerośniętego boczku
1 łyżka soli
200 g tartego sera ementalskiego
100 g migdałów
2 łyżki natki
mąka do blachy
Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić drobną kostkę; natkę i migdały posiekać. Pozostałą mąkę przesiać do ciasta, dodać boczek, ser, migdały, natkę. Dokładnie zagnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą i naciąć ukośną kratkę. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.