Nie każdy dysponuje na tyle precyzyjną wagą, żeby dokładnie odmierzyć wymagane ilości soli/przypraw do przygotowywanych wyrobów. Ja zrobiłem sobie taką szybką ściągawkę używając wagi z dokładnościa do 0,1g. 1 płaska łyżeczka soli peklowej = 5g (standardowa dawka na kg mięsa to 4 łyżeczki) 1 płaska łyżeczka pieprzu = 1,5g 1 płaska łyżeczka majeranku = 0,5g Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżone. Łyżki stołowe mocno odbiegają od siebie rozmiarami, dlatego taka ściągawka mogłaby wprowadzać zbyt duży błąd pomiarowy. Jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dokładnie zważyć, to polecam się, zrobimy dłuższą listę. Taka ściągawka to przydatna rzecz szczególnie dla początkujących.