Skocz do zawartości

DeJot

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Katowice

Osiągnięcia DeJot

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. DeJot

    Pilka nozna

    Moi faworyci to Argentyna i Holandia, podoba mi się też gra Ghany. Mam nadzieję, że Ghana rozwali Jankesów w 1/8 i zawalczy o coś więcej.
  2. A gdzie mogę kupić takie wypaśne słoiki? Szukam, szukam i znajduję tylko ze zwężeniem w okolicy wieczka, a tutaj Bonair wkleił takie idealne do tego typu wyrobów. Będę wdzięczny za pomoc.
  3. Że też wcześniej nie przeczytałem tego posta, by się człowiek tak nie bawił z garnkami, tylko za jednym zamachem kilka szynkowarów do piekarnika. Następnym razem wypróbuję ten sposób.
  4. Waga to oczywiście gadżet absolutnie konieczny, ale gdy ma się już poważone i podzielone mięsiwa, to szybka ściągawka pozwala zaoszczędzić trochę czasu.
  5. Według miarki do lekarstw na użytą do ważenia łyżeczkę wchodzi 5ml (przy wyraźnie wypukłym menisku)
  6. Trudno, moja ściąga będzie wykorzystana chyba tylko na własny użytek.
  7. Nie każdy dysponuje na tyle precyzyjną wagą, żeby dokładnie odmierzyć wymagane ilości soli/przypraw do przygotowywanych wyrobów. Ja zrobiłem sobie taką szybką ściągawkę używając wagi z dokładnościa do 0,1g. 1 płaska łyżeczka soli peklowej = 5g (standardowa dawka na kg mięsa to 4 łyżeczki) 1 płaska łyżeczka pieprzu = 1,5g 1 płaska łyżeczka majeranku = 0,5g Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżone. Łyżki stołowe mocno odbiegają od siebie rozmiarami, dlatego taka ściągawka mogłaby wprowadzać zbyt duży błąd pomiarowy. Jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dokładnie zważyć, to polecam się, zrobimy dłuższą listę. Taka ściągawka to przydatna rzecz szczególnie dla początkujących.
  8. DeJot

    Przywitanie

    Czołem Wszystkim, Jestem już po debiucie kiełbasianym i szynkowarowym, co zawdzięczam oczywiście tej świetnej stronie. Rodzina jest wyrobami zachwycona, a ja dodatkowo relaksuje się robiąc te pyszności. Przyjemne z pożytecznym Cieszę się, że mogłem do Was dołączyć!
  9. DeJot

    Mięso z TESCO

    Swoje pierwsze wyroby szynkowarowe robiłem na mięsie z Tesco i wszystko wyszło rewelacyjnie. Kupowałem szynkę, karkówkę i oddzielone od kości mięso z podudzia kurczaka. Złego słowa nie mogę powiedzieć.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.