Skocz do zawartości

Janosik

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Hannover / Zabrze-Helenka

Osiągnięcia Janosik

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Pomyslalem i o tym. Zrobilem sobie taka "gracke" (nie wiem jak sie to naprawde nazywa) i dojde nia do kazdego zakamarka. Druga mozliwosc, to wybicie po prawej stronie malego otworu 10 x 10 cm i zamontowanie tam takich malych drzwiczek. Sa takie nawet w handlu. [ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 09:08 ] Pozatym, byc moze, ze jak bada problemy to przebuduje nieco konstrukcje bo ta plyta granitowa zbyt sie grzeje i chce dac tam jeszcze pod spod warstwe z cegiel i przy tej okazji mozna wprowadzic wlasnie jakies elementy metalowe to kanalu dymnego.
  2. Andyandy za trzecim podejsciem wyszlo wysmienicie. Rybki byla zlote jak te z bajki a smakowaly tak, ze goscie postarali sie bym nie musial nic do domu zabrac. Postapilem tak: Pstragi suszylem 4 godziny. Zadymiach grzalem 2 godz ale w takiej temp w ktorej zamierzalem wedzic tzn 50 do 60 stopni Rybki wedzilem przez 3 godz w temp 50 - 55 i ostatnie 20 min do 80 stopni przy czym podlozylem suchego jalowca. Gorny szyber byl przez caly czas otwarty a temp regulowalem wylacznie GORNYMI drzwiczkami. Dolne otwarlem nie co pod koniec gdy chcialem podwazszyc temperature. POstepowalem jak opisane to w linku: http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/R6.18.pdf Zeby wygladalo wszystko "Janosikowo" postaralem sie by cala infrastruktura otoczenia pasowala do zadymiacza http://images43.fotosik.pl/326/348eb75fb278fdacm.jpg http://images35.fotosik.pl/181/53dabc5d281fd3cfm.jpg http://images50.fotosik.pl/327/8156ec488910f256m.jpg http://images35.fotosik.pl/181/32f3e3e3e6ea29e8m.jpg [ Dodano: Wto 17 Sie, 2010 17:23 ] A tak suszylem rybki: http://images50.fotosik.pl/327/b5fd9f0f265a6d74m.jpg
  3. Ja griluje w wedzarniku przy zamknietych drzwiczkach i naprawde wyroby sa duzo lepsze jak w tradycyjnym grilu. No i trwa tez krocej.
  4. tak, to sa ruszta. Dawniej mialem wlasnie taka brytwane ale te ruszta sa o wiele lepsze. Tez je wkladam lub wyciagam w zaleznosci od potrzeb. Pod te ruszta trzeba zrobic tylko cos, zeby popiol nie wpadal do przewodu dymnego. Ale cug jest o wiele lepszy niz jak mialem dawniej ta blache.
  5. Ja zrobiłem sobie takie palenisko i jestem bardzo zadowolony http://images40.fotosik.pl/317/78f69e5c8fe4757amed.jpg [ Dodano: Wto 03 Sie, 2010 20:26 ] kątownik 30 x 30, pręty 8mm stal zbrojeniowa
  6. Emil ja zrobilem rame z katownikow (tak jak Ty to chciales) i wspawalem w srodek prety 8 milimetrowe z odstepem rowniez 8 mm. Grilowalem pare razy - jest super. Dzis jade znow na ogrod, zrobie fotke i wstawie wieczorem. Griluje wylacznie brykietami. Brykiety trudniej rozpalac ale jak sie juz rozpala to sa lepsze. Ogolnie moge powiedziec, ze grilowanie w zamknietym wedzarniku daje lepsze efekty, trwa krocej a mieso jest lepsze. Jesli chodzi o rozpalanie brykietow to mam dwa proste sposoby: 1. Rozgrzewam je do czerwonosci za pomoca elektrycznej dmuchawy (podobna do suszarki do wlosow ale sluzy chyba do opalania staref farby z drewna lub metalu). Trwa to ok 5 minut i nie zawiera zadnej chemi. 2. Mozna zbudowac blaszana puszke z dnem ok 5 cm powyzej dolnej krawedzi puszki. W dnie sa otwory. Pod dnem rozpalam paliwo stale lub cos podobnego a do puszki wkladam brykiety. Trwa to dluzej i jest mniej efektywne ale jak sie griluje gdzie nie ma pradu to trzeba sobie jakos radzic.
  7. Ach, sory Teraz zrozumialem. Nie chodzi Ci o wysokos lech o szerokosc?
  8. Mozna rozebrac zatem komin i pociagnac komore pare cegielek do gory. Chyba nie bedzie z tym problemow.
  9. No tak to wyglada Szyber znajduje sie w dolnej czesci komina zaraz ponad komora wedzalnicza [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 23:31 ] fotka w czasie budowy http://images46.fotosik.pl/319/0c64596e86fc760dm.jpg [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 23:33 ] http://images35.fotosik.pl/174/70f76530e330eba6m.jpg http://images49.fotosik.pl/320/3b4e88c4013845f9m.jpg
  10. Wielkie dzieki. W sobote znow wedze. Postaram sie by rybki byly zlotego koloru
  11. Jestem juz nie za mlody ale w wedzarnictwie poczatkujacy. Zanim jednak zbudowalem moj zadymiacz, znalazlem w necie te stronke i poczytalem co nieco. Tak samo przed pierwszym wedzeniem bardzo dlugo przesiedzialem przed PC. Niestety, pomimo ze kozystalem z wyszukiwarki, nie udalo mi sie uzyskac odpowiedzi na moje pytania powstale wlasnie przy pierwszym wedzeniu. Nasze forum jest tak obszerne, ze naprawde trudno znalezc odpowiedz na niektore pytania. Czasami znajduje cele mnostwo czasami sprzecznych odpowiedzi a czasami zadnej. Chodzi mi o podstawowe pytania, ktore dla starych wyjadaczy sa tak oczywiste, ze takich tematow w ogole nie poruszaja a dla mnie to czarna magia. Przyklady: Jak regulowac temperature: dolnymi czy gornymi drzwiczkami czy tez gorna klapa w kominie. Czy ryby przeznaczone do wedzenia mozna wlozyc do wedzarnika przed czy po napaleniu. Czy w lato wedzarnik murowany koniecznie trzeba przed wedzeniem nagrzac? Podobnie jesli chodzi o temperatury wedzenia. Podawane sa calkiem rozne recepty, czasami przeczace sobie. Wedze wylacznie pstragi o wadze 250 gram kazdy (kupne, bardzo gleboko mrozone). Czy ktos moglby mi zaoszczedzic skaplikowanych poszukiwan i pomoc mi co nieco??? Dolaczam fotke mojego dziela [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:03 ] Niestety fotka nie doszla wiec dolaczam teraz [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:04 ] no nie wiem co z ta fotka [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:06 ] a teraz? http://images38.fotosik.pl/315/595d62cb5adc86bem.jpg http://images50.fotosik.pl/320/b383eb6811c4d58fm.jpg [ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 11:15 ] Dodam jeszcze, ze trzymalem w zalewie cala noc, suszylem 4 godz, wedzilem ok 3,5 godz, temp 60 - 90 (10 min). Pstragi wyszly bardzo dobre ale byly nieco okopcone, Juz mi powiedziano, ze nastapilo zjawisko Refluxu. I ze mialem za szczelny piec. Czy byla to wina ze mialem klape w kominie bardzo malo otwarta???
  12. No hahaha Janosikiem jestem juz od baaaardzo dawna. Ale przy meldowaniu sie na chata jakas zacma mnie opanowala i nie zajarzylem... hahaha
  13. Chcialem wszystkich poinformowac, ze od teraz "Janusz21" to "Janosik" Chcialem rowniez bardzo goraco podziekowac adminowi za zmiane nika
  14. Andyandy, powiedz mi, czy zamiast niedomknietych drzwiczek, moge po prostu wiecej otworzyc gorna klape. Przy pierwszym wedzeniu mialem ja prawie zupelnie domknieta.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.