Skocz do zawartości

madlinka

Użytkownicy
  • Postów

    1 194
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O madlinka

  • Urodziny 15.06.1981

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    DG
  • Kącik kuchenny
    http://wedlinydomowe.pl/forum/forum/112-madlinka/

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia madlinka

  1. Dziękuję, że wciąż o mnie pamiętacie I dla Was wszystkiego dobrego!!!
  2. Dziękuję za życzenia :*
  3. Nie zgodzę się z Tobą. Moje mielonki w słoiku są również miękkie i mało zbite bo za twardymi nie przepadam. W żadnym razie nie to miałam na myśli, bardziej ciekawość czy też takie macie
  4. ok, spróbuję, jest jakaś myśl Czy na pewno miała to być wołowina ścięgnista ? tak było w przepisie, Andrzej się chyba nie pomylił Polecam. Robiłem. Jest ok. Dzięki następnym razem spróbuję. Tylko powiem Wam, że ta mortadela w postaci usmażonego kotleta jest przepyszna a więc skład powinien być ok i tutaj doszukuję się problemu raczej w pasteryzacji. Zauważacie generalnie że wyroby w słoikach są bardziej zbite niż te wędzone/parzone? Spróbuję dodać tej mąki ziemniaczanej, może to rozwiąże mój problem albo po prostu zapakuję w osłonkę barierową i sparzę.
  5. Pytanie. Zrobilam ala mortaele słoikową z przepisu z filmu. Skład od Andrzeja Bagno: 1. Mięso wp kl IIA peklowane 30% 2. Mięso wp kl III peklowane 30% 3. Mięso wołowe ścięg. peklowane 20% 4. Tłuszcz drobny wp solony 20% Woda i lód w ilości 25 % Solenie i peklowanie w ilości 2% Przyprawy na 10 kg pieprz cz. miel 30g papryka sł. 15g Gałka 10g Gorczyca ziarno 30 Maggi 30g Cukier 10 g Tyndalizacja dwukrotna. Dla skoków 350 ml Pierwszy dzień 45 minut w 100 stopniach Drugi dzień 30 minut w 100 stopniach. Czas mierzony od zagotowania słoików. Wyrób słoikowy zbyt zbity i twardy. Ale już kotlet usmażony z pozostałości mięsa idealny- od razu przypomniała mi się mortadela z dzieciństwa. Gdzie tkwi błąd? Dodam iz wyrob sloikowy probowany już pierwszego dnia a wiec to drugie pasteryzowanie pozostalych sloikow nie miało wplywo na probe smakowa wyrobu. Mam wrazenie, ze wszystkie moje konserwy sloikowe są właśnie zbyt zbite i zbyt twarde. Dzięki za wszelkie porady!
  6. No ale na tym filmie tak wlasnie podano wp1 oraz wp 2 b. Chciałam sobie taką ala mortadele do słoika zrobić, ale jak masz Andrzejku jakis inny przepis to podaj proszę bo jutro chciałam mięso kupic.
  7. Jaka jest proporcja mięsa wp 1 do wp 2 b bo nie ma tego na filmie?
  8. Dziękuję, pozdrawiam Was serdecznie :*
  9. Mamy jakiś program? O której zaczynamy w piątek?
  10. Macie tez tak czasem, że pakowarka nie chce Wam spakować np. kaszy manny, czy ugotowanych grzybów? Moja nie chce mi odsysać z nich powietrza. Maciie na to jakieś sposoby? Druga sprawa potrzebuję na dziś folię do zgrzewarki, muszę ją kupić lokalnie, widzieliście ją może w jakichś marketach?
  11. Myth, spóźnione najlepsze życzenia!!! Bardzo Wam dziękuję za życzenia i pamięć, ja cały czas o Was pamiętam i wędlinki robię, mimo iż czasu nie mam na pisanie. Buziaki!!!!!!
  12. Bardzo dziękuję że o mnie jeszcze pamiętacie i przepraszam, że nie mam czasu pisać Wielkie buziaki dla Was wszystkich, pamiętam o Was zawsze!
  13. madlinka

    Proszę o pomoc :)

    No niestety mam w tamtych okolicach dom i to już taki obowiązek jeździć co rok, na Solinę blisko, zawsze ktoś chce jechać i tak dołączam do nich Jest to moim marzenie i może w końcu się spełni, bo jeszcze tam nie byłam. darbarian zaznaczyłeś na mapce zamek Ogrodzieniec, często tam jeździmy, są tam fajne imprezy organizowane, nie wiem kiedy planujesz urlop, 5 i 6 lipca będzie fajna impreza "Ogniem i mieczem", wybieram się na nią
  14. madlinka

    Proszę o pomoc :)

    darbarian ja mam zwiedzone dość dokładnie Bieszczady, polecam Jarosław, przepiękne miasteczko, Przemyśl, Solina jeśli jeszcze nie byłeś ale tam są tłumy i pełno straganów, jeżdżę tam co rok już mi się znudziła, lepiej jest tam jechać rano i w tygodniu, wtedy jest spokój. Fajna jest Bieszczadzka kolejka w Majdanie, ciekawe jest Muzeum Marii Konopnickiej w Żarnowcu, kolejne godne polecenia SKANSEN - Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku, mamy tam też zamek, w zeszłym roku była wystawa Beksińskiego, myślę ze nadal tam jest. W Uluczu jest piękna, cerkiew z XVI wieku. Pięknie zachowany, zamek w Łańcucie, zamek w Krasiczynie ale tam już nie ma takich wnętrz. Kurde tyle rzeczy tam widziałam że już wszystkiego nie pamiętam Kup sobie jakiś dobry przewodnik, ja co roku zwiedzam nowe miejsca właśnie z przewodnikiem. Miłej zabawy, troszkę zazdroszczę, bo uwielbiam zwiedzać a nie siedzieć w jednym miejscu. Lubię jeszcze w każdej miejscowości odwiedzić biuro informacji turystycznej, oni najlepiej wiedzą co mają u siebie ciekawego.
  15. madlinka

    Na słodko

    Mazurek udekorowany przez Zuzię i jej dekoracja świąteczna, uff dobrze, ze moje dziecko ma talent dekoratorski, to mnie wyręczy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.