Skocz do zawartości

6591

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Elbląg
  • Zainteresowania
    kulinaria

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia 6591

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. 6591

    Imprezy u Alltid

    ..zrób kiedyś takie same gołąbki, tylko na kapuście kiszonej z całym zielem jałowca i z własnym czymśtam (takie moje nowe słowo)pomidorowym. Są bardzo smaczne i są wspomnieniem dzieciństwa. Moi rodzice do kiszonej kapusty sposobem domowym, dawali całą główkę właśnie na takie gołąbki.
  2. ..oj!! - ten farsz w słoikach nie wygląda na "kabanosowy" - pozdrawiam
  3. ..i prawda, ubytek wagi po takim parzeniu jest spory. Warto jednak dla walorów smakowych i soczystości. Przepisy? - nigdy nie stosowaliśmy i nie sięgaliśmy do przepisów. Przepisem był dla nas nasz Ojciec, który od 13-go roku życia w Wąbrzeźnie zaczynał nauki czeladnicze. On nas - synów swoich - uczył wszystkiego a w tym parzenia. Inaczej parzyliśmy wędzonki, inaczej kiełbasy, inaczej kiełbasy białe i jeszcze inaczej "podrobowe". Pozdrawiam czytających..
  4. .. z doświadczeń i wiedzy mojego ojca, którego wiedza na temat mięsa, wyrobów i pokrewnych była ogromna (od 1943r pracował w "mięsie") Zawsze po wędzeniu - najczęściej zimnym dymem - parzyliśmy tylko to co trafiało na stół. Parzylśmy zawsze tak samo - na wrzątek i w temp. około 98st tyle ile dana wędzonka ważyła. 1kg - 1 godz, 1,5kg - 1,5godz itd. Po tym czasie od razu do lodowatej (lodowatej!!!!)kąpieli wodnej. Po całkowitym wystudzeniu, suszenie i...zawsze było pyszne i soczyste. Reszta była zamrażana i dopiero przed jedzeniem parzona - co dawało znamiona "wczorajszej wędzonki". Tylko wędzony wołowy ozór był gotowany do miękkości.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.