Skocz do zawartości

cyzo

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Gdańsk

Osiągnięcia cyzo

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. cyzo

    Parzenie

    W 9 % roztworze czyli rozumiem, że 9 dkg soli/1 L wody? A parzyć wtedy tylko w samej wodzie, czy w wywarze z włoszczyzny + przyprawy? Może solankę przegotować z przyprawami i na 12 h utopić w niej kuraka?
  2. cyzo

    Parzenie

    No ja akurat w solance nie trzymam, wywar jest dość słony - 10 dag soli/2L wody. Dopiero zaczynam - więc na pierwszy ogień wziąłem coś prostego:) W takim razie nie będę sugerował się czasem tylko poczekam aż mięso osiągnie w środku odpowiednia temp. Pozrdawiam,
  3. cyzo

    Parzenie

    Witam, W przepisie wynalezionym w starej babcinej książce mówią, żeby wywar warzywny doprowadzić do wrzenia, umyte udka włożyć do wywaru i parzyć ok. 1 godz. w temp 75-80*C. Czy to oznacza, że mam cały czas utrzymywać taką temp, czy włożyć udka do temp ~80* , wyłączyć gaz i trzymać w stygnącym wywarze ok. godz. ? Ostatnim razem utrzymywałem taką temp. przez godzinę i mięso się po prostu ugotowało. Po wędzeniu przez 2 h w 50-60* było za suche. Pozdrawiam,
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.