super gratki ostatno można kupić w sklepie kumpiak i kindziuk :grin: krojony i paczkowany napewno nie to samo co udało się wyprodukować w domowym zaciszu przepis ??? czy powinien siedzieć w soli czy w solance ??? czy w morskiej czy naszej krajowej kamiennej czy dodawać czosnek - napewno konserwuje i działa na bakterie czy powinna dostawać maijarz - napewno to fajnie wygląda poza tym chyba lodówka jest nie najlepszym miejscem na jego przechowywanie takie hiszpańskie jamony wiszą w 40 stopniach i nic im sie nie dzieje co do surowca to wydaje mi się że teraz świnki są za hude niż były kiedyś i surowiec powinien być jak najgorszy czyli jak najwięcej tłuszczu i jeszcze jedno moja ciotka robiła coś podobnego pochodziła z kresów ale podczas wojny była w niemczech jej siostry nie znały jak to się robi szynka była solona i suszona w kominie -więc wędzona a latem dochodziła w spiżarni pozdrawiam jak się chłodniej zrobi to poeksperymentuje troche ciekawe co wyjdzie hehehe :smile: oczywiście podziele się z efektami