Skocz do zawartości

Kaczorek

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Wejherowo

Osiągnięcia Kaczorek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Kaczorek

    Mozarella

    Cytat: Vinegar can be produced by acetic fermentation of any alcoholic beverage (Mollenhauer, 1986), but is usually produced by fermentation of wine or cider. Vinegars can also be produced from other non-conventional sources containing sugars such as fermented whey or whey permeate, which are by-products of the dairy industry. Wychodzi na to, że zachodzi fermentacja octowa. [ Dodano: Nie 10 Paź, 2010 00:03 ] "prace technologiczne" :grin: :grin: Niestety jak na razie mieszkam w bloku i tego typu problemy mnie nie interesują ale myślę, że nie byłoby to takie trudne...
  2. Kaczorek

    Mozarella

    Niestety nie mam pojęcia, tak jak pisałem wcześniej, jaki rodzaj fermentacji zachodzi. Przepis pochodzi z anglojęzycznego linka, który podałem wyżej. Ważne, że otrzymany produkt jest przydatny, na pewno nie szkodliwy :grin:
  3. Kaczorek

    Mozarella

    Tak ma charakterystyczny "ostry", "kwaśny" zapach. Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia chemii ale pewnie zachodzą podobne procesy jak podczas tworzenia własnego domowego octu jabłkowego.
  4. Kaczorek

    Mozarella

    Ocet serwatkowy to 'serwatka która sie zmieniła w ocet'. Należy serwatkę pozostałą po twarogu przelać do naczynia i .... poczekać około 2 tygodni w temp. pokojowej. W tym czasie należy wybrać zbierające się na wierzchu białka - utworzy się taki kożuch. Zastanawiam się czy można taki ocet użyć np do robienia pikli. Po pierwsze zdrowy w przeciwieństwie do innych (tylko niefiltrowany naturalny ocet jabłkowy jest ok). Po drugie prawie za darmo. Pozostaje kwestia smaku.
  5. Kaczorek

    Mozarella

    Mogę krótko opisać ale niestety nie podam dokładnych proporcji ponieważ robię to "na wyczucie" i zawsze wychodzi. A więc podgrzewam mleko od krowy do ok. 40 stopni następnie dodaję ocet serwatkowy - dosyć mało jest tego octu w stosunku do mleka. Dodając cały czas mieszam. Zaczyna wytrącać się ser i serwatka. Odstawiam na 10-15 minut. Następnie zanurzam ręce i wyjmuję ser, który wyciskam w dłoniach dosyć mocno aż utworzy zwartą bryłę, którą można kroić. Pozdr.
  6. Kaczorek

    Mozarella

    Witam, ja robię tzw SUROWĄ MOZARELLĘ Przepis: http://www.youtube.com/watch?v=CvZEHbYG8G4 http://www.youtube.com/watch?v=XGP47kzbrZ4&feature=related i jest naprawdę OK. :thumbsup:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.